„Este o povară grea pentru toți”. Mesajul Maiei Sandu, în contextul scumpirilor din facturi
Full Article 2 minutes read

„Este o povară grea pentru toți”. Mesajul Maiei Sandu, în contextul scumpirilor din facturi

Președinta țării Maia Sandu a publicat, în dimineața de 11 noiembrie, un mesaj, în contextul creșterii prețului la gaz, care va provoca scumpiri și pentru alte produse și servicii. 

„Creșterea semnificativă a prețurilor la gaze pe piața internațională este o povară grea pentru toți, dar mai ales pentru țara noastră, din cauza veniturilor modeste ale majorității oamenilor, dar și a ineficienței energetice a economiei noastre. Oamenii sunt îngrijorați pe bună dreptate de consecințele scumpirilor. În această situație, statul trebuie să intervină pentru a sprijini cele mai vulnerabile categorii”, a menționat șefa statului.

Președinta țării a amintit de măsurile anunțat, în ajun, de Executiv: statul va compensa parțial costul facturii la gaze pentru toți consumatorii casnici, peste 746.000 de gospodării, iar peste 300.000 de familii nevoiașe vor primi ajutor pentru perioada rece a anului, care a fost majorat de la 500 până la 700 de lei.

Totodată, 222.000 de consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor beneficia de compensații parțiale, de până la 450 de lei, pentru creșterea prețului la agentul termic. Asta în contextul în care ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat că este așteptată scumpirea agentului termic cu 60%.

„Pentru a acoperi acest efort, din bugetul public vor fi alocați aproximativ 1,6 miliarde de lei. E o sumă semnificativă, dar necesară pentru a proteja cetățenii noștri. Dacă rămânem solidari și avem grijă unii de alții, vom trece cu bine peste această perioadă dificilă”, a conchis președinta țării.

***

Amintim că tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Pe 10 noiembrie, Executivul a anunțat un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: