Vom plăti cu circa 60% mai mult pentru căldură. Locuitorii din Chișinău și Bălți vor primi compensații
Full Article 3 minutes read

Vom plăti cu circa 60% mai mult pentru căldură. Locuitorii din Chișinău și Bălți vor primi compensații

Guvernul va compensa creșterea prețurilor la agentul termic, în facturi, pentru consumatorii casnici din Chișinău și Bălți, care sunt conectați la încălzirea centralizată. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari, de acest suport vor beneficia circa 222 de mii de familii. Compensația maximă pentru un consumator casnic va fi de în jur de 450 lei. Oficialul a precizat că prețurile la agentul termic vor crește mai puțin pronunțat decât prețul la gazele naturale, prognoza fiind de 60%. 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a explicat că măsura compensatorie va fi implementată în zonele cu încălzire centralizată: Chișinău (Termoelectrica) și Bălți (CET-Nord). În total, vor beneficia de compensații pentru facturile la încălzire 222 mii de consumatori casnici:

  • 191 mii de consumatori casnici în Chișinău și în suburbii
  •  31 mii de consumatori casnici în Bălți

„Este o măsură care se adresează populației generale, cu un nivel de plafonare a compensațiilor acordate unui consumator casnic.  Aceste reduceri se vor aplica direct în facturi, fără ca oamenii să facă vreun demers”, a precizat Marcel Spatari.

Guvernul va compensa lunar 2/3 (67%) din creșterea tarifului la agentul termic pentru prima gigacalorie consumată. Compensația maximă pentru un consumator casnic va fi de în jur de 450 lei. Ministrul Muncii a precizat că prețurile la agentul termic vor crește mai puțin pronunțat decât prețul la gazele naturale, prognoza fiind de 60%.

Consumul mediu lunar pentru un consumator casnic pe perioada de iarnă este de 0.66 Gcal, la Bălți și de 0,81 Gcal la Chișinău.

„Doar 30% din consumatorii casnici vor fi afectați de plafonul de 1 Gcal (65 mii de familii), pentru că 70% din consumatori consumă în medie mai puțin de 1 Gcal pe lună în perioada de iarnă.  205 mii de consumatori casnici (92%) consumă mai puțin de 1,4 Gcal pe lună în perioada de iarnă”, a mai menționat ministrul.

Toate măsurile vor fi implementate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

***

Pe 10 noiembrie, Executivul a anunțat un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

În ajun, ANRE a aprobat tariful temporar la gazele naturale. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: