Criza energetică din Moldova se agravează. În Transnistria situația este critică: întreprinderile industriale nu funcționează, nu există încălzire, iar energia electrică este insuficientă. Tiraspolul spune că de vină ar fi Chișinăul, iar „Gazprom” doar a urmat obligațiile contractuale. NM răspunde la patru întrebări complicate despre criza energetică.
Este obligat „Gazprom” să furnizeze gaze Moldovei?
Pe scurt: Guvernul spune că da, dar există nuanțe.
Detaliat:
Guvernul Moldovei și președinta Maia Sandu susțin că, potrivit contractului cu Moldovagaz, „Gazprom” este obligat să furnizeze gaze Moldovei până în octombrie 2026, însă „Gazprom” nu respectă aceste obligații contractuale. Guvernul mai subliniază că, după ce Ucraina a închis tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, există o alternativă – gazoductul Transbalcanic, prin care „Gazprom” poate livra gaze.
În același timp, presa transnistreană menționează că în contract este specificat că gazul către Moldova poate fi livrat doar prin două stații de măsurare a gazului de la granița cu Moldova: Grebeniki și Alexeevka. Iar dacă tranzitul prin Ucraina nu este posibil, acest fapt scutește „Gazprom”-ul de obligațiile de furnizare. Prin urmare, partea moldovenească ar trebui să caute alternative.
Șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, răspunzând la întrebarea NM privind obligația „Gazprom” de a furniza gaze, a declarat că deja în februarie 2024 și apoi în decembrie 2024 Moldovagaz a propus „Gazprom” ruta alternativă prin Transbalcani: „Nu am primit un răspuns de la „Gazprom””.
Ceban a mai adăugat că, pentru livrarea gazului prin gazoductul Transbalcanic, va fi necesar un acord suplimentar cu „Gazprom”.
Expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, consideră, la rândul său, că „Gazprom” este obligat să furnizeze gaze prin gazoductul Transbalcanic. Tocmai de aceea, spune Tofilat, în mesajul său din 28 decembrie 2024, „Gazprom” face referire la datoria istorică a Moldovei, și nu la încetarea tranzitului pe teritoriul Ucrainei.
Totodată, Tofilat a menționat că, potrivit contractului, „Gazprom” avea dreptul să reducă volumul livrărilor sau să oprească furnizarea în cazul existenței datoriilor pentru gazele livrate, indiferent de malul pe care s-au acumulat aceste datorii. De asemenea, potrivit lui Tofilat, în acordul suplimentar semnat de Andrei Spînu în 2021, erau prevăzute puncte privind necesitatea semnării în 2022 a unui acord pentru reglementarea datoriei. În cazul nesemnării unui astfel de acord, „Gazprom” putea, de asemenea, să rezilieze contractul, dar nu a făcut acest lucru.
În același timp, Tofilat a remarcat un aspect ciudat: „Gazprom” a legat furnizarea gazului către Transnistria de datoria malului drept. Cu toate acestea, Moldova nu solicită gaze pentru malul drept, ci este vorba doar de gazul pentru Transnistria.
Pot fi introduse deconectări în evantai pe malul drept?
Pe scurt: Nu este sigur, dar nici exclus. Până acum, niciun oficial nu a declarat clar că astfel de deconectări nu vor avea loc.
Detaliat:
Până la sfârșitul anului trecut, Moldova primea aproximativ 70% din energia electrică consumată de la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MGRES), situată în Transnistria. În plus, prețul era mult mai mic decât cel de pe piață.
În prezent, aceste volume de energie electrică sunt importate din România. Capacitatea maximă potențială pe care Moldova o poate importa din UE este de 315 MW în același timp, iar consumul de pe malul drept în orele de vârf poate depăși 800 MW.
Chiar și ținând cont de producția locală de energie produsă de centralele termoelectrice (aproximativ 180 MW – Termoelectrica din Chișinău și aproximativ 25 MW – CET-Nord din Bălți), precum și sursele de energie regenerabilă, nu acumulăm suficientă energie electrică.
Între timp, la începutul acestui an, Ministerul Energiei din România a anunțat că Moldova a obținut dreptul de a crește această cotă până la 600 MW, cu condiția ca Ucraina să nu rezerve energie electrică europeană.
Deocamdată, întreprinderea de stat Energocom gestionează cu succes achizițiile de energie electrică pe piața europeană, evitând un deficit. Totuși, începutul anului include multe zile de sărbători, adică zile nelucrătoare. De aceea, Alexandr Slusari, membru al consiliului de administrație al Energocom din partea societății civile, a sugerat că situația ar putea deveni mai dificilă după 8 ianuarie. Energocom, care cumpără în prezent energie electrică cu o zi înainte, a reușit să procure volumul necesar pentru 9 ianuarie.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a publicat infografice din care rezultă că, chiar ținând cont de importurile din România de peste 400 MW, precum și de centralele termoelectrice și sursele regenerabile, este posibil să apară un deficit de energie electrică în orele de vârf.
Va relua MGRES livrarea de energie electrică pe malul drept dacă Chișinăul îi va furniza gaze?
Pe scurt: Este posibil, dar ar costa și mai mult decât achizițiile din România.
Detaliat:
Propunerea ca Chișinăul să furnizeze către MGRES gaze cumpărate pe bursă la prețuri de piață, iar centrala să reia livrările de energie electrică pe malul drept, a fost avansată la începutul anului de fostul premier Vladimir Filat. Conform calculelor sale, aceasta ar costa aproximativ 240-260 de milioane de euro pe an, iar o parte din gaze ar fi consumată în Transnistria.
Mai multe surse NM de la Chișinău au confirmat, în zile diferite anul trecut, că un astfel de scenariu era probabil. În plus, în presă au apărut informații conform cărora acest scenariu a fost discutat între Chișinău și Bruxelles.
Cu toate acestea, interlocutori intervievați de NM, care sunt familiarizați cu situația energetică din Moldova, consideră acum că această opțiune ar fi mai costisitoare. Conform calculelor uneia dintre sursele NM, în prezent, Moldova achiziționează energie electrică pe bursa din România la un preț mediu de 114 euro pe 1 MW/h, în timp ce costul producerii de energie electrică la MGRES din gazul achiziționat pe bursă ar ajunge la 170 de euro pentru 1 MW/h. Potrivit altor estimări ale surselor NM, costul ar putea ajunge chiar la 200-250 de euro pentru 1 MW/h.
Președinta Moldovei, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, au discutat recent despre posibilitatea livrării de cărbune din Ucraina către Centrala Electrică de la Cuciurgan (MGRES). Potrivit Maiei Sandu, se presupune că Ucraina va furniza cărbune, iar MGRES va produce energie electrică atât pentru ambele maluri ale Nistrului, cât și pentru Ucraina, achitând astfel datoria pentru cărbune.
Șeful diplomației transnistrene, Vitali Ignatiev, a menționat, într-un interviu acordat postului „Rossia 24”, că „este imposibil să crești capacitatea MGRES utilizând cărbune”.
„Singura soluție este reluarea livrării de gaze, pe baza cărora funcționează centrala electrică”, a declarat Ignatiev
.
Ce urmează?
Pe scurt: Nu este încă clar.
Detaliat:
Tiraspolul, se pare că, mizează pe reluarea livrării de gaze de către Rusiei pentru Transnistria. „Problema trebuie soluționată cât mai repede, adică în următoarele una-două săptămâni. Singura soluție este reluarea livrării de gaze naturale, pe baza cărora funcționează centrala. Atunci situația se poate normaliza”, a spus Vitali Ignatiev.
Redactorul publicației ucrainene „Evropeiskaia Pravda”, Serghei Sidorenko, consideră, la rândul său, că Moscova intenționează să reia livrările de gaze, dar doar după ce un politician prorus din Moldova va solicita acest lucru.
„Acesta sau aceasta va fi primit(ă) de Putin sau de un alt oficial de rang inferior pentru a anunța: vedeți, a fost suficient să cereți, iar noi cu plăcere îndeplinim cererea și oferim cu generozitate un anumit volum de gaze pentru a salva Transnistria. Practic, de vină este Sandu, care nu a cerut acest lucru”, susține Sidorenko.
Potrivit lui, acest politician ar urma să obțină astfel un avantaj politic în contextul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc în acest an în Moldova.
Alexandr Slusari, membru al consiliului de administrație al Energocom, este de asemenea de părere că Moscova va relua în curând livrările de gaze către Moldova, însă doar pentru necesitățile regiunii transnistrene, fără posibilitatea furnizării de energie electrică de la MGRES pe malul drept.
Dacă „Gazprom” va livra gaze prin gazoductul transbalcanic, în luna ianuarie vor rămâne disponibile aproximativ 3,5 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce nu va fi suficient pentru ca MGRES să genereze energie electrică pentru întreaga Moldovă. Conform datelor Ministerului Energiei, necesarul de gaze al Transnistriei, inclusiv al centralei MGRES, care produce energie electrică doar pentru Transnistria, este de 3,7 milioane de metri cubi pe zi.
Trebuie de menționat faptul că Rusia nu a oferit niciun comentariu concret cu privire la criza din Transnistria. „De-a lungul multor ani, Rusia a furnizat gaze naturale Transnistriei, care, practic, a supraviețuit datorită acestora. Acum, din cauza deciziei Ucrainei și a autorităților moldovene, Transnistria a fost lipsită de această posibilitate. Situația este într-adevăr una de criză”, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.
Ambasada Rusiei în Moldova a subliniat, la rândul său, că „protejarea cetățenilor ruși și a compatrioților este o prioritate absolută a politicii externe a Rusiei”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!