Andrei Mardari / NewsMaker

„Eu aici voi rezista”. Igor Dodon a transmis primul mesaj din izolator prin intermediul avocaților săi

Fostul șef de stat, Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore, a transmis în seara de 24 mai, primul mesaj, prin intermediul avocaților săi,  privind perchezițiile care au avut loc astăzi la domiciliul său. Dodon afirmă că „a fost o zi încordată pentru el și pentru familia mea”, menționând că nu e prima dată când a devenit ținta unei „justiții regizate și dirijate politic”. 

„Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public. Îmi pare rău că s-a procedat în așa mod. Până și în politică trebuie să existe omenie și e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziției”, se arată în mesajul lui Igor Dodon.

Cu toate acestea, fostul președinte susține că va coopera cu oamenii legii „pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupție și ilegalitate”.

De asemenea, Dodon mai spune că aceste acțiuni au drept scop pentru a distrage atenția cetățenilor de la situația economică și socială din țară.

„Și ce dacă m-ați arestat azi? De mâine vor scădea prețurile, se vor mări pensiile și salariile și vor veni în sfârșit „vremurile bune” promise? Veți vedea că vor trece câteva zile sau câteva săptămâni și oamenii iarăși o să ceară de la voi o viață mai bună, nu promisiuni și cai galbeni pe pereți”, a mai transmis fostul șef de stat.

Igor Dodon a venit și cu un mesaj pentru colegii săi.

„Eu aici voi rezista. Voi, stimați colegi, rezistați acolo unde sunteți, la libertate, și demonstrați că sunteți cea mai importantă forță politică din interiorul țării. Demonstrați că sunteți forța care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea țării nimănui și că sunteți atenți la vocea poporului”, a declarat Dodon.

În același timp el a comunicat că s-ar putea să fie lipsit de posibilitatea sau dreptul de a comunica o vreme, dar a dat asigurări că va fi cu gândul  „alături de toți cei dragi și de toți cetățenii Republicii Moldova, care așteaptă revenirea țării la normalitate”, a conchis Dodon.

Pe 24 mai, procurorii anticorupție, în comun și cu suportul ofițerilor CNA și SIS, au efectuat percheziții în 10 imobile și 3 automobile în cauza penală numită generic „Kuliok”. În rezultatul acestora au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, documente, recipise. Acestea au fost ridicate și urmează a fi investigate, pentru a se stabili dacă au tangență cu îmbogățirea ilicită.

Dodon este cercetat pentru îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația Presei Sportive din Moldova

Moldova, exclusă de la Campionatul european de fotbal al jurnaliștilor, din Lituania. Exclusiv: Explicația organizatorilor

Echipa de jurnaliști sportivi din Republica Moldova a fost exclusă de la ediția din acest an a Campionatului European de Fotbal al Jurnaliștilor, care urmează să aibă loc în perioada 11–14 septembrie, în orașul Druskininkai din Lituania. Decizia aparține organizatorilor, care invocă mai multe abateri și nereguli. Reprezentanții Asociației Presei Sportive din Moldova resping, însă, toate acuzațiile.

Despre excluderea Moldovei a anunțat, pe 15 iulie, președintele Asociației, Eduard Ciobanu. Acesta a menționat, într-o postare pe rețelele de socializare, că echipa moldovenească a primit inițial invitația oficială, dar ulterior a fost informată că organizatorii nu își mai doresc prezența Moldovei, „considerată favorită” în competiție.

Din „favoriți”, în afara jocului: ce i se reproșează echipei din Moldova

Contactată de NewsMaker, Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania a explicat că echipa din Moldova a fost exclusă din competiție din cauza unor incidente anterioare și a suspiciunilor privind componența lotului. Potrivit organizatorilor, la edițiile din 2019 și 2021 ale turneului ar fi participat jucători care nu erau  doar jurnaliști, ci și foști fotbaliști profesioniști – fapt confirmat, susțin aceștia, inclusiv de membrii echipei Moldovei.

Organizatorii mai susțin că ar fi existat plângeri similare și în alte turnee internaționale, iar la un moment dat mai multe echipe ar fi amenințat cu boicotul. Totodată, aceștia reclamă un comportament inadecvat al reprezentanților moldoveni la evenimentele oficiale și afirmă că, în ultimele săptămâni, ar fi fost supuși unor presiuni din partea conducerii Asociației Presei Sportive din Moldova – inclusiv prin invocarea unor relații politice sau apeluri la alte federații – pentru a obține participarea la campionatul din acest an.

„După o analiză detaliată, organizatorii au decis în unanimitate să nu invite echipa Moldovei, pentru a evita posibilele incidente. Organizatorii au tot dreptul să ia o asemenea decizie, fiindcă ei organizează și finanțează întregul turneu. Ulterior, s-a confirmat că decizia organizatorilor a fost corectă”, a precizat Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania pentru NewsMaker.

Captură foto: răspunsul oferit de Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania redacției NewsMaker

Moldova neagă acuzațiile: „Sunt lipsite de dovezi”

Contactat pentru o reacție, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova, Eduard Ciobanu, a respins acuzațiile, pe care le califică drept „grave” și „lipsite de dovezi”. Acesta susține că echipa moldovenească este formată exclusiv din jurnaliști acreditați, cu legitimații valabile. „Nu avem niciun jucător profesionist în echipă. Sunt doar băieți care practică fotbalul la nivel de amatori”, a declarat Ciobanu.

Acesta consideră că excluderea de la campionatul european din Lituania este „nedreaptă, discriminatorie și lipsită de transparență” și acuză organizatorii că au aplicat „standarde nescrise” și „ambigue”, în lipsa unui regulament care să stipuleze clar „regulile jocului”. De asemenea, Ciobanu a respins acuzațiile potrivit cărora Asociația pe care o conduce ar fi exercitat presiuni.

„Probleme invocate nu sunt concrete. Din păcate sunt doar niște vorbe, fără dovezi concrete. Asta și ne doare cel mai mult – că s-a procedat pe nedrept, pe spuse. Sunt niște aberații totale”, a declarat Eduard Ciobanu pentru NewsMaker.

El a cerut intervenția organizațiilor internaționale pentru a investiga cazul și a asigura tratament egal pentru toate echipele participante. Totodată, Ciobanu a declarat pentru NewsMaker că Asociația pe care o conduce a decis să rupă toate legăturile cu conducătorul Asociației  Jurnaliștilor din Lituania, în semn de protest: „Nu vom pleca și nu vom invita echipa Lituaniei la turneele noastre. Nu vom avea nicio colaborare”.

Campionatul European de Fotbal al Jurnaliștilor, organizat anual în Lituania din 2005, a ajuns în acest an la ediția a XX-a. Potrivit organizatorilor, este cel mai vechi și cel mai mare turneu de acest gen din Europa. În total, turneul reunește echipe de jurnaliști din circa 20 de țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: