„Eu nu am de ales”. Stoianoglo a explicat pentru NM de ce i-a rugat pe unii procurori să plece de bună voie
Full Article 6 minutes read

„Eu nu am de ales”. Stoianoglo a explicat pentru NM de ce i-a rugat pe unii procurori să plece de bună voie

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a cerut demisia de bună voie a patru colaboratori ai Procuraturii Anticorupție. NM a aflat despre aceasta de la niște surse care sunt la curent cu situația din organele procuraturii. Într-un comentariu pentru NM, Stoianoglo a confirmat această informație și a declarat că rezultatele verificărilor efectuate la procuraturile specializate „sunt incompatibile cu activitatea de mai departe” a acestor procurori.

O sursă informată a comunicat pentru NM că la una dintre ședințele cu angajații din organele procuraturii din toată țara, Alexandru Stoianoglo a cerut ca procurorii de la Procuratura Anticorupție Andrei Băieșu, Vladislav Bobrov, Mihail Ivanov și Roman Statnîi să-și dea demisia de bună voie.

La fel, potrivit sursei citate, Stoianoglo le-a cerut acestora să înceteze „vizitele rușinoase pe la misiunile diplomatice”.

Interlocutorul NM a mai menționat că procurorii despre care este vorba gestionează dosarele penale de rezonanță despre mita de 75 de mii de euro propusă procurorilor (în dosar este vizat adjunctul procurorului general, Ruslan Popov), dosarul „Metalferos”, dosarele magistraților Ion Druță și Oleg Sternioală.

Într-un comentariu pentru NM, procurorul general Alexandru Stoianoglo a confirmat faptul că le-a cerut procurorilor să demisioneze. El a precizat că nu cunoaște personal pe nimeni dintre ei, nu are niciun fel de reglări de conturi cu aceștia, însă rezultatele verificărilor efectuate la procuraturile specializate s-au dovedit a fi „incompatibile cu activitatea lor de mai departe”.

„Procuratura este plină de zvonuri despre cine, pe cine și când va concedia. Precizez. Eu nu am dreptul să concediez procurori. Demisia poate fi sau de bună voie, sau ca urmare a unor proceduri disciplinare, care durează ani în șir”, a precizat procurorul general.

El a subliniat că nu are încredere în acești procurori, dar totuși nu dorește ca ei „să meargă ani la rând prin instanțele de judecată” și, în legătură cu aceasta, le-a propus să demisioneze de bună voie.

„Ca procurorul general, eu doar am spus aceasta. Eu nu am impus pe nimeni, dar am propus [să demisioneze] de bună voie. Împotriva unora dintre ei vor fi deschise dosare penale și eu oricum voi suspenda atribuțiile lor”, a menționat Stoianoglo.

Răspunzând la întrebarea NM dacă este vreo legătură dintre cerința de demisie a acestor procurori și dosarele pe care ei le gestionează, Stoianoglo a îndemnat „să fie prezentat măcar un dosar penal de rezonanță pe care ei l-au dus la bun sfârșit”.

„Ei pot doar să povestească, cum ani în șir au ținut oameni în arest. De la nimeni dintre ei nu am văzut fapte eroice”, a spus el.

Comentând cerința pe care a înaintat-o procurorilor de a înceta să comunice cu misiunile diplomatice, Stoianoglo a menționat că „ei au ales un asemenea mijloc de apărare”. Procurorii „se adresează către organizațiile internaționale și spun că sunt persecutați”.

„Noi nu suntem o organizație obștească. Doar procuratura generală este împuternicită să mențină relații cu misiunile diplomatice și organizațiile internaționale, prin intermediul structurilor specializate”, a spus procurorul general.

El a subliniat că toate acestea sunt pentru el „un pas deosebit de dificil, pentru că este vorba despre vieți omenești, despre familiile acestor persoane”. „Însă eu nu am de ales”, a concluzionat el.

Prin ce sunt cunoscuți acești procurori?

Vladislav Bobrov a fost procuror în dosarul ex-deputatului Chiril Lucinschi, care este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. La fel, el a instrumentat cazul Antifa Rezist  împotriva lui Pavel Grigorciuc și a lui Mihail Amerberg.

Lucinschi nu-și recunoaște vina și susține că ancheta împotriva sa este „tendențioasă”. Cazul este examinat de Curtea de Apel.

Cazul Antifa Rezist din anul 2015 este examinat de instanța primară.

La fel, Bobrov a gestionat dosarul împotriva businessmanului Viorel Varzari care l-a învinuit, în 2019, pe coproprietarul rețelei Andy`s Pizza de șantaj și tentativă de deposedare de afacere.

Procurorul Andrei Băieșu a gestionat dosarul cu privire la escrocheria din sistemul bancar împotriva lui Ilan Șor. În această perioadă, Șor a reușit să devină primar de Orhei, să fie ales în parlament și să părăsească Moldova. Împreună cu Adriana Bețișor, Băieșu a făcut parte din grupul de lucru al procurorilor care au investigat „furtul miliardului”.

Procurorul Mihail Ivanov gestionează dosarul despre privatizarea „Air Moldova”, despre licitațiile de milioane care au fost câștigate de compania „Bass Systems”. În declarațiile sale despre venituri, Ivanov a indicat că a obținut peste 800 de mii de lei „la evenimentele de familie”.

În anul 2017, un colaborator al „Moldsilva” din Bălți, care era vizat într-un dosar despre tăierile ilicite de pădure la Fălești, l-a învinuit public pe Ivanov de intimidare și de faptul că acesta l-a alungat pe avocatul angajat și i-a desemnat învinuitului un apărător din oficiu.

Ivanov mai investighează dosarul despre mita de 75 de mii de euro pentru procurori.

Procurorul Roman Statnîi gestionează dosarul lui Oleg Sternioală, fost judecător al Curții Supreme de Justiție. Reamintim că la 12 ianuarie 2020, Statnîi s-a plâns procurorului general Alexandru Stoianoglo și a spus că, potrivit informațiilor unui martor, Sternioală „a plătit o sumă impresionantă de bani” pentru ca procurorul care gestionează cazul său să fie concediat în timpul verificărilor efectuate de către Procuratura Generală.

Avocatul lui Sternioală, Alexandru Tabarcea a declarat că Statnîi „o face pe victima și manipulează opinia publică”.

Presa a scris că, potrivit declarațiilor de venit, familia lui Statnîi a obținut în anul 2018 donații de la rude în valoare de 540 de mii de lei. Această sumă depășește de două ori salariul anual de la procuratură al lui Statnîi.

Toți cei patru procurori sunt vizați și în lista neagră a Asociației „Dreptul la Dreptate”. Reamintim că în listă sunt 47 de procurori și deputați care, în opinia activiștilor civici, în perioada de guvernare a lui Vladimir Plahotniuc, deschideau ilegal dosare penale și falsificau dovezile, inclusiv din motive politice.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: