Renato Usatîi, candidatul formațiunii „Partidul Nostru” la alegerile prezidențiale, a declarat că va contesta la Curtea de Apel Chișinău o decizie a companiei publice „Teleradio-Moldova”. Cea din urmă „a interzis spre difuzare un spot electoral” al acestuia. Este vorba despre un mesaj de promovare electorală în format audio, care ar urma să fie difuzat la Radio Moldova pe 30 septembrie. Directorul companiei publice a explicat că Teleradio-Moldova nu a anulat și nu a interzis difuzarea mesajului electoral, dar a solicitat „respectuos concurentului electoral” să elimine sintagma „Eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”. Potrivit lui Țurcanu, compania „are grijă ca limbajul folosit de politicieni pe platformele sale de distribuție să corespundă caracterului civilizat prevăzut de legislație”.
Declarațiile lui Usatîi
Pe 26 septembrie, în timpul unei vizite cu scop electoral la Dondușeni, Usatîi a anunțat că „Teleradio-Moldova” i-a solicitat să excludă o declarație din spotul electoral transmis companiei spre difuzare.
„Eu am făcut platforma noastră, cea cu care merg în campanie, așa cum o cred și o văd eu. Unul din punctele platformei mele este interzicerea propagandei LGBT în școli. (…) Uitați-vă ce mi-a trimis acum (nota red. compania Teleradio Moldova) cât eram în drum: „Solicităm respectuos să fie exclusă sintagma „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli” din mesajul de promovare electorală. (…) Eu vă spun un lucru, mai repede se va exclude toată conducerea Republicii Moldova decât eu o să-mi schimb poziția în ceea ce ține de interzicerea propagandei LGBT în școli. Mai bine nu o să avem spot la televizor, o să merg să discut cu oamenii în toată țara, dar eu nu o să merg după formula cuiva. (…) Mâine (nota red. pe 27 septembrie) mergem la Curtea de Apel Chișinău, în toate instanțele, eu vreau să văd care judecată își va asuma faptul ca să meargă pe ceea ce mi-au dat ei”, a comunicat Usatîi.
Ulterior, pe o platformă online a candidatului Renato Usatîi a fost publicată scrisoarea recepționată din partea companiei publice „Teleradio-Moldova”.
„Radio Moldova a interzis spre difuzare un spot electoral al lui Renato Usatîi din cauza sintagmei că este „pentru interzicerea propagandei LGBT în școli””, a concluzionat platforma candidatului Renato Usatîi.
Reacția companiei „Teleradio-Moldova”
Pe 27 septembrie, directorul companiei publice Vlad Țurcanu a declarat că „Teleradio-Moldova nu a anulat și nu a interzis difuzarea unui mesaj electoral al concurentului R. Usatîi”.
„Respectivul concurent electoral a transmis pe adresa TRM un mesaj de promovare electorală în format audio, care ar urma să fie difuzat la Radio Moldova pe data de 30 septembrie în cadrul timpilor de antenă gratuiți, acordați conform pct. 40 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media. Mesajul respectiv conține, între altele, și sintagma „Eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”. Punctul 41 din Regulamentul citat prevede că „în programele cu caracter electoral este interzisă incitarea la discriminare”. În plus, având în vedere că acest subiect a fost folosit în trecut în scop de manipulare, dezinformare și de promovare a știrilor false, TRM i-a solicitat respectuos concurentului electoral în cauză să elimine sintagma respectivă din mesaj. Totodată, l-a informat că în caz contrar va solicita Comisiei Electorale Centrale să se pronunțe pe marginea acestui subiect. Așadar, TRM nu a anulat și nu a interzis difuzarea mesajului respectiv, ci doar l-a pus în discuție cu concurentul electoral și cu CEC”, a precizat Țurcanu pe o rețea de socializare.
El a adăugat că instituția publică „nu dorește să intervină în procesul politic și este conștientă de statutul său neutru” dar „are grijă ca limbajul folosit de politicieni pe platformele sale de distribuție să corespundă caracterului civilizat prevăzut de legislație”.
Menționăm, compania publică „Teleradio-Moldova” deține posturile de televiziune Moldova 1, Moldova 2 dar și Radio Moldova.
***
Recent, compania publică „Teleradio-Moldova” a respins un material electoral al Partidului Comuniștilor, care urma să fie difuzat gratuit la postul public de televiziune Moldova 1. Directorul „Teleradio-Moldova” Vlad Țurcanu a explicat că partidele beneficiază în primele 15 zile ale campaniei electorale de 10 minute gratuite la radio și de 5 minute la televiziune. Iar în materialul electoral menționat, a comunicat Țurcanu, liderul comuniștilor Vladimir Voronin a avut „o serie de declarații care nu se încadrează în conceptul legal de „expunere a programelor electorale”, neglijând interdicția de a utiliza timpii de antenă gratuiți pentru agitație electorală împotriva altor subiecți electorali”. Țurcanu a adăugat că Teleradio-Moldova a acordat PCRM un termen de 12 ore pentru ajustarea conținutului materialului, în caz contrar instituția își rezervă dreptul de a nu-l pune pe post. Detalii AICI.
Pe 24 septembrie, PCRM a acuzat compania publică „Teleradio-Moldova” că „a ales partea cenzurii” și a anunțat că va desfășura un protest în fața sediului companiei. Detalii AICI. Pe 25 septembrie, partidul a protestat în fața companiei publice. Susținătorii partidului au venit cu mai multe pancarte la instituția publică, totodată au instalat un ecran și au difuzat mesajul lui Vladimir Voronin care urma să fie pus pe post la Moldova1. Iar comunista Diana Caraman a declarat că va depune o plângere la Procuratura Generală pe numele directorului Vlad Țurcanu. Detalii AICI.
Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.