EUobserver: Moldova va primi din partea UE un radar de supraveghere a spațiul aerian
Full Article 2 minutes read

EUobserver: Moldova va primi din partea UE un radar de supraveghere a spațiul aerian

Uniunea Europeană urmează să cheltuiască încă 40 de milioane de euro pentru armata Moldovei, pe fondul unor noi dezvăluiri cu privire la eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău. Cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pentru un „radar de supraveghere mobil la sol” pentru a ajuta Moldova să-și controleze spațiul aerian, scrie euobserver.

Ceilalți bani vor fi cheltuiți pentru „vehicule tactice și pick-up ușoare de mare mobilitate ,stivuitoare, autobuze și camioane, echipamente de comunicații, hardware și software anti-hacking”.

Banii vor veni de la Facilitatea europeană pentru pace , un fond comun de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.

Iar achizițiile moldovenești vor fi gestionate de filiala de achiziții militare a Estoniei, Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare.

Germania, România, Marea Britanie și SUA ajută, de asemenea, Moldova să-și consolideze forțele armate pe o bază bilaterală, se menționează în nota UE.

SUA „își vor crește probabil angajamentul în mod substanțial în 2023 la un nivel apropiat, dar sub” noul grant de 40 de milioane de euro al UE, se arată în nota.

Moldova însăși intenționează să cumpere „un sistem radar de supraveghere aeriană în completare cu radarul propus în cadrul acestei măsuri de asistență”, se mai arată în comunicat.

Achizițiile radar au venit după ce Rusia a lansat în mod repetat rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a atinge ținte din Ucraina în ultimele luni.

Noii bani UE vor fi probabil conveniți luna aceasta sau luna viitoare și plătiți „destul de repede”, au spus surse UE.

 „În ultimele luni, am văzut că Moldova a devenit din ce în ce mai mult o țintă pentru acțiunile maligne ale Rusiei – interferență străină, dezinformare, atacuri hibride. Scopul acestui lucru este de a submina și destabiliza țara, de a submina guvernul și administrația pro-reformă, anticorupție, pro-UE din Moldova”, a declarat pe 13 martie un purtător de cuvânt al serviciului extern al UE.

NM a solicitat un comentariu de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, însă până în momentul publicării articolului nu am primit un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: