mai.gov.md

Eurodeputatul Mureșan, la Chișinău: „Siguranța Moldovei este foarte importantă pentru siguranța României și UE”

Ministrul de Interne Ana Revenco a avut o discuție cu europarlamentarul Siegfried Mureșan. Cei doi au vorbit despre situația de securitate la nivel regional și mondial și modalitățile de fortificare a centurii de securitate a Europei. 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne declară că demnitarii au abordat planul de acțiuni pentru dezvoltarea HUB-ului de securitate de la Chișinău.

De asemenea, oficialii au pus în discuție schimbarea paradigmei de securitate la nivel mondial, prin care domeniile intelligence, apărare, afaceri interne și tehnologie sunt abordate integrat în asigurarea securității globale.

Asigurarea lanțului de aprovizionare între Ucraina și Uniunea Europeană a fost un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii.

Sub acest aspect, cei doi oficiali au discutat despre modalitățile prin care infrastructurile din frontierele Republicii Moldova și României, precum și infrastructura de drumuri și cale ferată ale României și Moldovei ar putea fi modernizate și extinse pentru asigurarea fluxului optim de transport pentru cereale, alimente și alte mărfuri, cu intervenția Uniunii Europene.

La rândul său, europarlamentarul spune că „siguranța Republicii Moldova este foarte importantă pentru siguranța României și a Uniunii Europene”.

„Tocmai de aceea mă implic pentru ca Uniunea Europeană să susțină toate eforturile Moldovei de securizare a frontierelor, de combatere a traficului ilegal de orice fel, de gestionare a tuturor pericolelor ce apar. Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, merită tot sprijinul nostru”, a scris Mureșan pe Facebook cu referire la întrevederea cu ministra de la Chișinău.

***

Menționăm că din iulie 2022, Republica Moldova a devenit stat producător de securitate pentru spațiul european. În acest sens, în Cehia, a fost semnat Acordul de înființare a Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, care va funcționa la Chișinău.

„Un pas mare pentru liniștea și pacea cetățenilor întregii Europe, printre care se numără și cetățenii Republicii Moldova. Practic, împreună fortificăm centura de securitate a Europei la graniță cu războiul”, declara ministra Revenco.

La rândul ei Maia Sandu susținea că înființarea HUB-ului de securitate la Chișinău „este o veste îmbucurătoare” . „Aceasta înseamnă mai multă siguranță și mai multă stabilitate pentru noi și pentru țările vecine, dar și mai multă protecție în fața amenințărilor aduse de războiul din Ucraina”, preciza Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei: „Lovim în inima mașinii de război a Kremlinului”

Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis pe rețeaua X că „este unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni de până acum”.

„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului. Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.

Cu o zi înainte, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că Bratislava nu va mai bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse. Potrivit acestuia, decizia Slovaciei a fost influențată de negocierile purtate cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind garanțiile legate de livrările de gaze.

Anterior, Slovacia s-a opus impunerii noilor sancțiuni din cauza unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice complet importul de gaze rusești începând cu anul 2028. Autoritățile slovace au considerat că o astfel de măsură ar putea duce la un deficit de gaze, la creșterea prețurilor și a taxelor de tranzit, precum și la eventuale procese din partea companiei ruse Gazprom.

Amintim că luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022, care vizează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: