„Europa are nevoie de pace”. Orban s-a întâlnit cu Putin la Moscova. Reacția UE
Full Article 5 minutes read

„Europa are nevoie de pace”. Orban s-a întâlnit cu Putin la Moscova. Reacția UE

La câteva zile după ce a fost la Kiev, premierul Ungariei, Viktor Orban, a efectuat o vizită în capitala Federației Ruse, Moscova. Politicianul s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, cu care a discutat despre posibilitatea negocierilor de pace cu Ucraina pentru încheierea invaziei ruse. După discuțiile cu Putin, Orban a declarat că pozițiile Kievului și Moscovei sunt „foarte departe una față de alta”.  Într-o reacție la vizita premierului Ungariei în capitala rusă, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că Orban nu a reprezentat UE, fiindcă poziția Uniunii Europene față de invazia rusă din Ucraina nu permite contacte oficiale cu Putin. 

Orban a fost la Moscova

Premierul Ungariei a ajuns la Moscova în dimineața de 5 iulie. Acesta a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a durat circa două ore și jumătate.

Ulterior, Putin și Orban au susținut o conferință de presă.

Europa are nevoie de pace. În ultimii doi ani și jumătate, am realizat că fără diplomație, fără canale de comunicare, nu vom obține pacea. Pacea nu va veni de la sine, trebuie de muncit pentru ea. Astăzi am discutat cu dl președinte despre modalitățile de a obține pacea. Am vrut să aud și am auzit opinii cu privire la trei aspecte importante: ce părere are despre inițiativele de pace existente, ce părere are despre încetarea focului și discuțiile de pace, în ce ordine pot fi desfășurate acestea și, în al treilea rând, viziunea asupra Europei după război”, a declarat Viktor Orban în timpul conferinței de presă.

Prim-ministrul maghiar, cunoscut pentru atitudine pozitivă față de Kremlin și Vladimir Putin personal, a menționat că Ungaria este una dintre puținele țări care poate discuta „cu ambele părți ale conflictului”. „Acesta este motivul pentru care am fost la Kiev în timpul săptămânii și de ce sunt acum la Moscova. Am înțeles din experiență că pozițiile sunt foarte departe una față de alta. Trebuie făcuți mulți pași pentru a apropria încheierea războiului. Cel mai important pas în acest sens a fost deja făcut. Ungaria a stabilit contacte cu părțile și va continua să lucreze în această direcție”, a adăugat el.

În același timp, Vladimir Putin a declarat că Moscova insistă asupra retragerii trupelor ucraineni din regiunile ocupate al Ucrainei Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Potrivit lui, există „și alte condiții, dar toate acestea sunt subiecte care trebuie analizate în detaliu în cursul unei eventuale activități comune”.

Am afirmat în mod repetat că am fost întotdeauna și rămânem deschiși să discutăm despre soluționare politico-diplomatică. În tabăra adversă, însă, auzim despre o lipsă de dorință de a rezolva problema în acest mod. Iar sponsorii Ucrainei continuă să încerce să folosească această țară și poporul său ca un berbec, o victimă în confruntarea cu Rusia”, a spus președintele rus.

Reacția liderilor UE

Vizita lui Orban în capitala rusă a atras reacții din partea liderilor Uniunii Europene.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a subliniat că prim-ministrul Ungariei – țară membră a Uniunii Europene – nu a reprezentat blocul comunitar la Moscova.

Vizita premierului Viktor Orban la Moscova se încadrează exclusiv în relațiile bilaterale dintre Ungaria și Rusia. Pozițiile Consiliului European privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei exclud contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, premierul Orban nu reprezintă UE”, a scris Josep Borrell pe X.

 

Iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că înduplecarea lui Putin nu este soluția pentru o pace justă și durabilă, ci unitatea și determinarea.

Prim-ministrul Viktor Orban vizitează Moscova. Înduplecarea nu-l va opri pe Putin. Numai unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”, a scris Ursula von der Leyen pe X.

***

Deplasarea lui Viktor Orban la Moscova a venit la trei zile după o vizită supriză la Kiev. Aceasta a fost prima călătorie a prim-ministrului ungar în capitala Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă. Orban a avut o întrevedere cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: