Europa multicoloră. De ce în UE își poate găsi loc chiar și Țîrdea
Full Article 7 minutes read

Europa multicoloră. De ce în UE își poate găsi loc chiar și Țîrdea

Dacă asculți propagandiștii, ți se creează impresia că toți cei din Uniunea Europeană sunt liberali înfocați, luptă cu biserica și se gândesc non-stop cum să distrugă cât mai repede „familia tradițională”. Iar cei care gândesc diferit sunt persecutați și somați să tacă. NM dezminte acest mit și vă povestește cât de luminos și divers este spectrul politic al Europei și de ce acolo se va găsi un loc și  companie chiar și pentru cei mai înrăiți conservatori și eurosceptici.

În politica moldovenească totul este destul de simplu și în același timp paradoxal. Așa-zișii „de stânga” sunt de fapt conservatori pro-ruși care luptă împotriva „propagandei gay” și a feminismului, îi sperie pe toți cu migranți, susțin biserica și „familia tradițională”. Iar „dreapta” convențională apără drepturile minorităților, valorile liberale laice și promovează eco-agenda.

În politica europeană, și chiar în știința politică, totul este complet diferit. Dreapta de acolo este cu adevărat corectă și mai conservatoare decât liberalii. Iar stânga reprezintă cu adevărat valorile de stânga – dreptate socială, pace, ecologie, drepturile minorităților etc. Și există radicali pentru fiecare gust și culoare. Și centriști care într-o anumită măsură echilibrează totul.

În același timp, spectrul politic european este atât de larg, divers și dinamic, încât aproape oricine va găsi acolo oameni cu păreri politice asemănătoare. Chiar și cei mai disperați eurosceptici, care ne conving că Europa este plină de atei, de persoane LGBT și de migranți. De exemplu, deputatul Bogdan Tîrdea, care promovează deschis opinii conservatoare, pro-ruse și homofobe, la ultimele alegeri pentru Parlamentul European a chemat oamenii să voteze pentru ultraconservatorii europeni, iar după anunțarea rezultatelor s-a bucurat că „UE expiră”.

Dar înainte ca dolarul să „explodeze ca un balon de săpun” și Uniunea Europeană să „se prăbușească”, să examinăm spectrul politic al Europei, unde fiecare – și chiar Țîrdea – îi va găsi pe ai săi. 

Creștin-democrații

Să începem cu centrul. Și de la cel mai mare partid european, cu cea mai mare fracțiune din Parlamentul European. Acesta este Partidul Popular European (PPE) – da, același din care face parte și partidul moldovenesc de la guvernare PAS.

PPE include, printre altele, partide liberal-conservatoare și partide creștin-democrate. Contrar opiniei răspândite în Moldova că toată lumea din Europa s-a „întors de la Dumnezeu”, partidele creștin-democrate din Europa sunt destul de populare. Aceste partide politice nu au nicio afiliere cu biserica (după cum ne amintim, în statele laice, biserica este separată de stat și politică), dar în programele lor îmbină valorile creștine și democratice.

Aceste partide susțin dreptatea socială, drepturile omului și solidaritatea. Un exemplu elocvent al unui astfel de partid este Uniunea Creștin Democrată din Germania, condusă anterior de Angela Merkel. Există, de asemenea, partide creștin-democrate puternice în Austria, Belgia, Spania, Italia și alte țări ale UE

Stânga muncitorească

Să ne deplasăm spre stângă. Da, există partide de stânga și chiar de extremă stânga în Uniunea Europeană. Ei au propria fracțiune în Parlamentul European – Stânga Unită Europeană. Sloganul lor este „Vocea străzii în Parlamentul European”. Prioritatea principală a stângii este respectarea drepturilor omului în toate sferele sociale. Ei luptă pentru democrație și pace. Ei se opun tendinței de militarizare și sprijină muncitorii. Stânga promovează, de asemenea, feminismul, drepturile LGBT și agenda ecologică. Un exemplu de astfel de partid de stânga european este partidul politic francez cu numele foarte elocvent „Franța necucerită”.

Nu se poate spune că extrema stângă este foarte populară în Europa. Dar în noua legislatură a Parlamentului European, de exemplu, conform datelor preliminare, aceștia vor avea 39 de locuri.

Partidele social-democrate de centru-stânga sunt mult mai populare. Fracțiunea lor din PE – Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) – este a doua ca mărime din Parlamentul European. Potrivit datelor preliminare, în noua legislatură vor avea 135 de locuri. Socialiștii pledează pentru locuințe și asistență medicală la prețuri accesibile, precum și pentru o Europă puternică și durabilă. În plus, socialiștii luptă împotriva renașterii fascismului și a ideologiilor de extremă dreaptă.

„Roșii” sunt populari în Portugalia și Spania. Numărul deputaților din aceste țări în S&D este mai mare decât, de exemplu, în PPE. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol a fost și este la putere în Spania de cel mai mult timp. Are o legătură strânsă cu Uniunea Generală a Muncitorilor, un fel de sindicat general din Spania. Mai mult, pentru a deveni membru al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol trebuie să fii membru al Uniunii Generale a Muncitorilor.

Împotriva avortului și căsătoriei între persoane de același sex

Dacă există o extremă stângă, atunci există și o extremă dreaptă. Partidele de dreapta din Europa au viziuni conservatoare. De exemplu, Lege și Justiție din Polonia (PiS) se opune avortului. PiS a fost multă vreme la putere în Polonia, iar această țară are cea mai strictă legislație în ceea ce privește avortul.

Un alt exemplu este partidul lui Geert Wilders din Țările de Jos – Partidul Libertății. Acest partid a câștigat ultimele alegeri parlamentare din Țările de Jos. Aceștia pledează pentru înăsprirea politicilor de migrație în Europa. Wilders, apropo, este numit olandezul Trump. Din cauza coafurii și a atitudinii față de migranți.

Un alt exemplu este partidul Liga din Italia. El se opune căsătoriei între persoane de același sex.

Există partide care se opun complet apartenenței țărilor lor la UE – așa-numiții eurosceptici. De exemplu, Partidul Austria pentru Libertate (FPO). De la creare, ei s-au opus aderării Austriei la UE și, în același timp, funcționează cu succes și sunt reprezentați în Parlamentul European.

Există partide care îl simpatizează deschis pe Putin, votează în mod consecvent și regulat în Parlamentul European în interesul Rusiei și se opun oricărei asistențe acordate Ucrainei.

Există un exemplu elocvent și în România – Diana Șoșoaca, liderul SOS România. Ea este împotriva aderării României la UE și nu-și ascunde simpatia pentru Putin, care nu a împiedicat-o (și poate a ajutat-o) să devină proaspăt deputată în Parlamentul European. Așa că acum vocea euroscepticilor în principalul organ reprezentativ al UE va suna și mai tare.

Partidele radicale de dreapta și-au mărit în general reprezentanța în noua legislatură a Parlamentului European. Doar că nu atât de semnificativ pe cât se aștepta. NM a scris mai multe despre asta aici .

Inteligența artificială și cozile

Există, de asemenea, partide și mișcări destul de exotice în Europa. De exemplu, partide ale piraților. Totuși, nu este vorba despre pirații de pe mare, ci despre susținătorii libertății pe internet și oponenții drepturilor de autor. „Pirații” din Europa luptă pentru schimbul liber și necomercial de informații. Există partide naționale ale piraților și există unul european – Partidul Pirat European. „Internetul este marea noastră”, spune sloganul lor.

Un alt partid neobișnuit este partidul sintetic din Danemarca. Acest partid este controlat de inteligența artificială. Ei susțin introducerea maximă a inteligenței artificiale în viața noastră.

Și în Ungaria există un partid satiric a unui câine cu două cozi. Sună frivol, dar partidul reușește să-și exprime poziția într-o manieră plină de umor și îl „mușcă” pe premierul ungar Viktor Orban. De exemplu, ei ridiculizează politicile anti-imigranți ale lui Orbán. Așa că în 2015, au agățat afișe „Vino la muncă în Ungaria, maghiarii lucrează deja în Anglia”, reproșând astfel autorităților situația economică din țară. O altă acțiune este un marș satiric. Din nou împotriva lui Orban. Sloganurile de la marș sunt ironice: „Nu avem nevoie de alegeri”, „Jos libertatea presei”.

Un alt alt partid interesant este Partidul austriac al Berii. Ideologia lor este berecrația. În ciuda faptului că sună suprarealist, programul lor este destul de bine gândit. Ei luptă pentru mediu și propun introducerea subiectului „drepturile copiilor” în școli. Apropo, acest partid, chiar înainte de a ajunge la putere, și-a îndeplinit una dintre promisiuni – a instalat un havuz cu bere la Viena. Un bun exemplu pentru politicienii moldoveni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: