Ex-ministrul Finanțelor Mariana Durleșteanu, îngrijorată în noul an. Ce i-a cerut premierului Natalia Gavrilița
Full Article 2 minutes read

Ex-ministrul Finanțelor Mariana Durleșteanu, îngrijorată în noul an. Ce i-a cerut premierului Natalia Gavrilița

Ex-ministrul Finanțelor, Mariana Durleșteanu, a făcut un apel către prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, prin care i-a solicitat să convoace Consiliului Economic pe lângă Prim ministru. Durleșteanu susține că acest lucra va fi de ajutor în stabilirea situației reale în economie, dar și care este riscul recesiunii în anul 2023. 

Ex-ministrul Finanțelor spune că Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că în 2023 economia globală va fi în recesiune. Mai exact, va avea loc stagnare temporară a afacerilor.

Mariana Durleșteanu este nemulțumită de faptul că Guvernul Republicii Moldova a prognozat o creștere economică de 1,5% (PIB), având în vedere că PIB-ul în trimestrul 3 al anului 2022 a fost în descreștere cu 10%.

„Este evident că această recesiune va fi resimțită și mai mult chiar la începutul anului 2023, inclusiv prin scăderea puterii de cumpărare a populației, prin neachitarea facturilor la utilități, prin încasări mai mici la partea de venituri la buget, prin suspendarea activităților de business a unor agenți economici”, afirmă Durleșteanu.

Totodată, ex-ministrul consideră că riscul la care vor fi supuse companiile este de a nu fi în stare să achite dobânzile mari la credite de circa 24-26% anual, ceea ce va duce la falimentarea unor afaceri.

„Anul 2023 va fi unul cu provocări majore, în special ce ține de reziliență la șocul economic, atât pentru companii cât și pentru persoanele fizice”, a adăugat ea.

Mariana Durleșteanu i-a solicitat Nataliei Gavrilița să convoace Consiliului Economic pe lângă Prim ministru pentru a înțelege situația reală în economie.

Amintim că directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a informat că jumătate din Europa va intra în recesiune.

Mai mult decât atât, răspândirea rapidă a infecţiilor de Covid așteptată în China în lunile următoare ar putea să îi lovească şi mai mult economia şi să afecteze atât creşterea regională, cât şi globală, a comunicat Georgieva.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: