Андрей Мардарь/Newsmaker

„Exact asta am făcut în 2015”. Igor Dodon spune ce ar face dacă ar fi în fruntea PSRM

Fostul președinte Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, a declarat pe 4 octombrie că, dacă ar fi acum în fruntea Partidului Socialiștilor (PSRM), ar înființa și un oraș de corturi lângă protestatarii Partidului „ȘOR”.  Dodon a făcut din nou apel la toată lumea ca să susțină protestele din centrul Chișinăului. „În caz contrar, această putere nu va dispărea”, a scris el pe 4 octombrie pe canalul său Telegram.

„Ce aș face dacă aș fi acum în fruntea Partidului Socialist? Aș pune un oraș cu corturi undeva în apropiere. Exact asta am făcut în 2015. În Piața Marii Adunări Naționale montați 300-400 de corturi. Ar fi corect. Am chemat la proteste, nu de dragul lui Șor. Atitudinea mea față de el este cunoscută. Trebuie să protestezi nu pentru altcineva, ci pentru tine însuți”, a spus Dodon, adăugând că opoziția trebuie să realizeze alegeri anticipate în 2023.

„Dacă nu vom realiza alegeri anticipate până în primăvara-vara lui 2023, atunci alegerile vor avea loc în 2025. Nu sunt sigur că Moldova va supraviețui până atunci”, a adăugat el.

De menționat că cu o zi înainte, pe 3 octombrie, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat că socialiștii nu se alătură protestelor partidului Șor, deoarece, în opinia lor, acesta este un „protest al unui partid politic. ”, în timp ce Moldova are nevoie de un „protest național”.

Socialistul a dat asigurări că și partidul său este pregătit să organizeze proteste, dar „în alt format”. El a mai remarcat că situația din Republica Moldova „este deosebit de sensibilă și responsabilă”

Amintim că pe 2 octombrie a avut loc un alt protest în centrul Chișinăului, organizat de susținătorii Partidului „ȘOR” . Potrivit poliției, la miting nu s-au adunat mai mult de 6,5 mii de oameni, însă conform Partidului „ȘOR” – aproximativ 50 de mii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Blocul Alternativa

Protest la CEC. Blocul Alternativa acuză autoritatea electorală că ar încerca să nu-l admită la alegerile parlamentare

Blocul Alternativa a organizat pe 17 iunie un protest la Comisia Electorală Centrală (CEC) față de proiectul Regulamentului privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale. Formațiunea susține că în document au fost introduse două prevederi care are avea drept scop împiedicarea candidării sale la alegerile parlamentare din această toamnă. Președinta CEC, Angelica Caraman, a respins acuzațiile, menționând că Blocul Alternativa „încearcă să iasă cu tot dinadinsul în evidență”. La scurt timp după manifestație, autoritatea electorală a aprobat Regulamentul în cauză.

Blocul Alternativa acuză CEC că vrea să-i împiedice participarea la parlamentare

Câteva zeci de persoane au protestat în fața sediului Comisiei Electorale Centrale față de proiectul Regulamentului privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale.

Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de faptul că Regulamentul prevede că denumirea blocurilor electorale nu poate să coincidă sau să semene cu denumirea vreunui partid membru. O altă prevedere care nu le convine este cea care stipulează că în conducerea blocurilor electorale nu se pot regăsi politicieni independenți care nu sunt membri ai partidelor componente.

Protestatarii au declarat că aceste prevederi ar fi fost introduse în Regulament de autoritatea electorală la indicațiile formațiunii de guvernământ PAS, cu scopul de a împiedica Blocul Alternativa să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Asta pentru că denumirea Blocului Alternativa coincide cu cea a unuia dintre partidele care se regăsește în componența lui – Mișcarea Alternativă Națională (MAN), iar unul din liderii săi este Alexandr Stoianoglo, care nu este membru al niciuneia dintre cele trei formațiune politice din componența blocului.

Telegram/Blocul Alternativa

Prin această inițiativă v-ați făcut de râs în fața întregii societăți. Ați devenit cei care au decis să lipsească poporul Republicii Moldova de o alternativă democratică, interzicând până și rostirea acestui cuvânt – „alternativa”. Comisia Electorală Centrală are de mult timp reputația unei echipe campanie electorală a partidului de guvernare, însă ultimele dvs inovații, în ghilimele, că CEC a devenit, de fapt, o parte a unei secte periculoase, agresive și totalitare, care a pierdut legătura cu realitatea și cu standardele democratice elementare. (…) Noi vom participa la alegerile parlamentare din 2025, în ciuda tuturor fanteziilor bolnăvicioase și inițiativelor liderilor regimului, în ciuda tuturor metodelor criminale ale slugilor și complicilor acestora”, a spus membrul MAN, Victor Pruteanu.

Telegram/Blocul Alternativa

În timpul protestului, participanții au desfășurat pancarte cu mesaje precum „CEC trebuie de politizat” și „6 din 9 membri sunt din PAS” și „Doar pe Instagram CEC „European””. Totodată, aceștia au scandat lozinci precum „PAS dictează, CEC blochează” și „Rușine”.

Reacția autorității electorale

Precizăm că, pe 17 iunie, membrii Comisiei Electorale Centrale s-au reunit în ședință.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a comentat acuzațiile înaintate de reprezentanții Blocului Alternativa în cadrul acesteia. „Am avut aici, în preajmă, un protest vizavi de un subiect inexistent, de fapt, de pe ordinea de zi, or așa cum au anunțat participanții la acest protest, ei sunt împotriva adoptării unui regulament de înregistrare a unui bloc electoral. Nu discutăm astăzi pe ordinea de zi acest subiect, noi vorbim de regulamentul privind înregistrarea blocurilor electorale și nu a unui bloc anume. Cineva încearcă să iasă cu tot dinadinsul să iasă în evidență”, a spus ea.

Menționăm că, în timpul ședinței, membrii CEC au aprobat Regulamentul privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale.

Ce prevederi conține documentul, aflați în materialul NM „Blocurile sub control. De ce, în Moldova, li se pun bețe în roate blocurilor electorale „ascunse””.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: