EXCLUSIV: Cele șase condiționalități ale UE pentru tranșa a doua din creditul pentru Moldova
Full Article 3 minutes read

EXCLUSIV: Cele șase condiționalități ale UE pentru tranșa a doua din creditul pentru Moldova

Moldova trebuie să demonstreze un progres semnificativ în investigarea jafului bancar și să pună capăt contrabandei cu țigări și alcool în UE, pentru a beneficia de cea de-a doua tranșă din creditul în mărime de €100 mln, pe care Uniunea Europeană îl va acorda pentru lupta cu consecințele pandemiei de COVID-19. În total, Moldova trebuie să îndeplinească șase condiționalități, iar unele dintre ele sunt aceleași pe care țara noastră trebuia să le implementeze pentru a beneficia de cea de-a treia tranșă al ajutorului macrofinanciar precedent din partea UE. 

Contactați de NM, reprezentanții serviciului de presă al UE au precizat că cele șase condiționalități din memorandum vizează trei direcții: guvernare eficientă, lupta cu corupția și îmbunătățirea mediului de afaceri.

Primele trei dintre acestea sunt aceleași cu condiționalitățile impuse pentru acordarea tranșei a treia din ajutorul macrofinanciar din acordul precedent (din cauza expirării termenului, Moldova nu va reuși să beneficieze de cea de-a treia tranșă în mărime de €40 mln): progres în investigarea „furtului miliardului”, care a avut loc în 2014, armonizarea Codului Vamal la standardele UE și adoptatea amendamentelor privind activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).

Amintim că amendamentele presupun privarea judecătorilor de imunitate absolută, numirea acestora în funcție până la împlinirea vârstei de 65 de ani și excluderea din componența CSM a procurorului general și al ministrului Justiției.

O altă condiționalitate pentru a primi banii ține de lupta cu contrabanda de țigări și alcool. Marfa de contrabandă deseori ajunge în țările UE, ocolind multe „găuri” din legislația moldovenească.

În afară de aceasta, Moldova trebuie să îndeplinească una dintre condiționalitățile prevăzute în fostul acord privind ajutorul macrofinanciar – să asigure eficiența activității Agenției Naționale de Integritate. Prevederea este inclusă la capitolul „lupta cu pandemia de coronavirus și îmbunătățirea sistemului de achiziții de stat din domeniul sănătății.

Precizăm că, pe 21 iulie, Moldova a semnat cu UE un acord privind un credit în mărime de €100 mln. Banii urmează să ajungă timp de un an, iar pentru tranșa a doua, țara noastră trebuie să îndeplinească cele șase condiționalități menționate mai sus. Acordul urmează a fi ratificat de către parlament.

Contactați de NM pentru un comentariu privind cele șase condiționalități enumerate, reprezentanții Ministerului Finanțelor au răspuns că vor publica memorandumul cu UE „îndată ce acest lucru va fi posibil și toată lumea va afla amănuntele”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: