Gata cu activitatea psihologilor-șarlatani? PAS reglementează activitatea
Full Article 3 minutes read

Gata cu activitatea psihologilor-șarlatani? PAS reglementează activitatea

Exercitarea profesiei de psiholog în Republica Moldova va fi reglementată prin lege. Deputata PAS Liliana Grosu a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede, printre altele, reglementarea activității psihologilor cu drept de liberă practică, înființarea Colegiului Național al Psihologilor din Republica Moldova și cartografierea tuturor practicanților din domeniu. Inițiativa legislativă a fost prezentată în cadrul unui briefing de presă. 

Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de psiholog a fost înregistrat în Parlament pe 10 iulie.

Potrivit deputatei PAS Liliana Grosu, conținutul proiectului a fost elaborat în cadrul unui proces de consultări și discuții la care au participat psihologi din sectorul public și privat, reprezentanți ai comunității academice și societății civile. În cadrul procesului tehnic de redactare a proiectului au participat experții în domeniu Daniela Sîmboteanu și Virginia Rusnac.

Reglementarea profesiei de psiholog este dictată de mai multe necesități. Una din ele este foarte acută și se referă la necesitatea descrierii condițiilor legale pentru exercitarea activității psihologilor din sectorul public și privat, care să fie desfășurat în baza standardelor de calitate. O altă necesitate este importanța de a oferi mai multă siguranță și încredere beneficiarilor de asistență psihologică”, a argumentat Liliana Grosu.

Astfel, proiectul de lege vine să reglementeze activitatea psihologilor cu drept de liberă practică și obținerea atestatului de liberă practică. Inițiativa legislativă prevede și pre-condițiile suspendării dreptului de liberă practică, cu scopul de a respecta un mod etic de a aborda beneficiarii serviciilor psihologice și psihoterapeutice, dar și principiile confidențialității.

Documentul prevede, de asemenea, mai multe forme de organizare a activității psihologilor cu drept de liberă practică. Acestea sunt: cabinetul individual, cabinetul asociat și societatea profesională.

Proiectul de lege propune crearea Colegiului Național al Psihologilor din Republica Moldova. Înființarea acestui organism se propune a fi una participativă, pentru care să se aloce „suficient timp”, astfel încât comunitatea psihologilor să poată delega reprezentanți în diverse comisii și grupuri de lucru. Potrivit proiectului de lege, Colegiul Național al Psihologilor din Republica Moldova va avea drept atribuții reglementarea Codului etic și multor altor acte sectoriale, care să asigure funcționarea etică și corectă a psihologilor din țara noastră.

Inițiativa legislativă mai prevede, de asemenea, cartografierea tuturor psihologilor care activează pe teritoriul Republicii Moldova, fie că aceștia sunt încadrați în sistemul publica sau cel privat, în formă instituțională de lucru sau ca și psihologi de liberă practică. Această cartografiere va fi reflectată într-un Registru unic al psihologilor, care se propune a fi ținut de către Colegiul Național al Psihologilor din Repblica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: