Exercițiile militare din Transnistria, discutate la ședința CUC. Ce a solicitat delegația moldovenească
Full Article 4 minutes read

Exercițiile militare din Transnistria, discutate la ședința CUC. Ce a solicitat delegația moldovenească

În data de 27 ianuarie curent, la Bender a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) pe agenda căreia au fost subiecte care vizează situația în Zona de Securitate. Potrivit delegației Republicii Moldova în Comisie au fost prezentate „argumente suplimentare privind acțiunile ilegale admise în Zona de Securitate de către structurile de forță din regiunea transnistreană”. În final, pentru a exclude pe viitor desfăşurarea antrenamentelor în raza posturilor de pacificare, delegaţia R. Moldova a propus de a elabora unele reglementări.

„Documentul se referă, preponderent, la multiplele abuzuri ale așa-numitor „grăniceri”, care generează discreditarea conceptului operațiunii de pacificare”, comunică reprezentanții delegației.

În problema eficientizării procesului existent de monitorizare a Zonei de Securitate, abordată în ultima perioadă de Chișinău și respinsă de Tiraspol, reprezentanții Misiunii OSCE în Comisie și-au anunțat disponibilitatea de a participa la elaborarea unui nou mecanism, în cazul unei decizii consensuale a părților.

Pentru a exclude pe viitor desfăşurarea antrenamentelor în raza posturilor de pacificare, delegaţia R. Moldova a propus de a elabora unele reglementări.

„Cu referire la procesul de instruire în cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, pentru a exclude pe viitor desfăşurarea antrenamentelor în raza posturilor de pacificare, delegaţia Republicii Moldova a intervenit cu propunerea de a dispune Comandamentului Militar Întrunit să elaboreze unele reglementări, astfel încât militarii să utilizeze în acest scop punctele de dislocare permanentă a unităţilor de pacificare sau centrele de instruire din afara Zonei de Securitate”, se arată într-o declarație a delegației.

Printre deciziile luate pe durata ședinței figurează aprobarea câtorva rapoarte săptămânale privind situația în Zona de Securitate, relansarea grupurilor de lucru, întreprinderea unor măsuri suplimentare anti-COVID-19 pentru a proteja efectivul și a asigura activitatea neîntreruptă în FMMP.

***

Grupul operativ al trupelor ruse din Transnistria a efectuat exerciții militare în stânga Nistrului. Desprea acest lucru a scris lenta.ru, citând serviciul de presă al Districtul militar Vest al Federației Ruse, în subordinea căruia se află contingentul de militar rus din Transnistria. În acțiunea planificată au fost implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar, precizează autoritățile militare ruse.

Anterior, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul ia în considerare posibilitatea unui atac rusesc asupra Ucrainei din Transnistria. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că deocamdată nu există motive de îngrijorare în această privință. Șefa statului a spus că situația este monitorizată „foarte serios”, iar în ultima perioadă nu s-a „observat nimic”.

Între timp, pe 23 ianuarie, fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit unor surse de ale dânsului, în perioada 24- 30 ianuarie, forțele armate rusești dislocate în stânga Nistrului ar planifica exerciții militare de amploare în zona orașului Bender.

„Se vor imita atacuri în forță în direcția Căușeni, Varnița; Gura Bâcului, Chișinău. Care ar fi scopul acestor aplicații în contextul amplificării amenințărilor cu izbucnirea unui război în Ucraina? Nou-numitul vicepremier pe integrare, reprezentanții în Comisaia Unificată de Control s-ar putea, tradițional, nici să nu fie informați despre intențiile separatiștilor și trupelor ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a scris Moțpan.

În ultimele luni, la Kiev și în Occident au fost făcute declarații despre amenințarea cu o invazie rusă a Ucrainei. Generalul Oleksandr Pavliuk, comandantul Operațiunii Forțelor Comunale ale Ucrainei din Donbas, a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 20 februarie, când se încheie Jocurile Olimpice de la Beijing și aplicațiile ruso-belaruse.

Recent, SUA au ordonat evacuarea membrilor familiilor angajaților ambasadei sale de la Kiev. Ulterior și Marea Britanie a luat aceeași decizie.

De cealaltă parte, Moscova neagă că ar pune la cale un plan agresiv și acuză Kievul și Occidentul de provocări militare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: