„Există indicii că acestea nu corespund pe deplin”. Ambasadorul UE atrage atenția asupra modificărilor propuse la Codul Electoral
Full Article 2 minutes read

„Există indicii că acestea nu corespund pe deplin”. Ambasadorul UE atrage atenția asupra modificărilor propuse la Codul Electoral

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko susține că există indicii care ar sugera că modificările propuse la Codul Electoral nu ar corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția, ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE. Mai mult, acestea ar contravine aspectelor ridicate de Curtea Constituțională dupa alegerile prezidențiale din 2016.

„Sunt necesare un proces corespunzător și o evaluare adecvată a modificărilor propuse la codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, precum și cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituțională după alegerile prezidențiale din 2016”, a subliniat oficialul într-o postare publicată pe 15 iulie, pe pagina sa de Facebook.

Peter Michalko a mai sugerat că „procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente și nu ar trebui să aducă noi provocări și limitări pentru starea democrației electorale și a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaților și observatorilor”.

Totodată, oficialul a menționat că „este nevoie de un consens larg între forțele politice, bazat pe consultări autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate”.

Procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor…

Posted by Peter Michalko on Wednesday, July 15, 2020

Amendamentele la Codul electoral propuse de Partidul Socialiștilor și votate în prima lectură au fost criticate de opoziție și organizații neguvernamentale. Printre altele, noua lege ar scurta ziua de vot cu două ore și ar trimite contestațiile candidaților scoși din cursă la instanțe electorale, nu juridice.

Pe 15 iulie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că formațiunea pe care o reprezintă va contesta la Curtea Constituțională modificările la Codul Electoral care vor veni în contradicție cu standardele Comisiei de la Veneția.

De cealaltă parte, deputatul PSRM Grigore Novac susține că modificările sunt binevenite și vor îmbunătăți legislația electorală și a calificat drept „nefondate și lipsite de logică” acuzațiile opoziției.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație”, organizate de Agenția de presă IPN.

Dezbaterile „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație” sunt ediția a 144-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: