IPIS

„Există indicii că acestea nu corespund pe deplin”. Ambasadorul UE atrage atenția asupra modificărilor propuse la Codul Electoral

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko susține că există indicii care ar sugera că modificările propuse la Codul Electoral nu ar corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția, ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE. Mai mult, acestea ar contravine aspectelor ridicate de Curtea Constituțională dupa alegerile prezidențiale din 2016.

„Sunt necesare un proces corespunzător și o evaluare adecvată a modificărilor propuse la codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, precum și cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituțională după alegerile prezidențiale din 2016”, a subliniat oficialul într-o postare publicată pe 15 iulie, pe pagina sa de Facebook.

Peter Michalko a mai sugerat că „procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente și nu ar trebui să aducă noi provocări și limitări pentru starea democrației electorale și a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaților și observatorilor”.

Totodată, oficialul a menționat că „este nevoie de un consens larg între forțele politice, bazat pe consultări autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate”.

https://www.facebook.com/peter.michalko1/posts/10158534627589588

Amendamentele la Codul electoral propuse de Partidul Socialiștilor și votate în prima lectură au fost criticate de opoziție și organizații neguvernamentale. Printre altele, noua lege ar scurta ziua de vot cu două ore și ar trimite contestațiile candidaților scoși din cursă la instanțe electorale, nu juridice.

Pe 15 iulie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că formațiunea pe care o reprezintă va contesta la Curtea Constituțională modificările la Codul Electoral care vor veni în contradicție cu standardele Comisiei de la Veneția.

De cealaltă parte, deputatul PSRM Grigore Novac susține că modificările sunt binevenite și vor îmbunătăți legislația electorală și a calificat drept „nefondate și lipsite de logică” acuzațiile opoziției.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație”, organizate de Agenția de presă IPN.

Dezbaterile „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație” sunt ediția a 144-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: