ipn.md

Expertiza medico-legală arată că tânăra decedată după procedura IVF avea Covid. Ce spune familia?

Familia Cristinei Sârbuleț, care și-a pierdut viața după o procedură de fertilizare în vitro, la început de septembrie, are îndoieli legate de rezultatele expertizei medico-legale, care au arătat că tânăra s-a stins din cauza infecției COVID-19. Avocata familiei, Sorina Arnăuț, a menționat într-o conferință de presă de la IPN că rezultatele expertizei par denaturate, departe de realitate, scrie IPN.

„La acest moment avem deschisă deja o cauză penală pe marginea acestui caz. În cadrul acestei cauze penale, ni s-a fost adus la cunoștință raportul de expertiză medico-legală. Iar concluzia acestui raport, din data de 10 noiembrie 2021, în viziunea noastră, este una vădit denaturată și aberantă. Eu am să vă aduc la cunoștință concluzia raportului, în care este de către experți menționat în felul următor: moartea cetățenei Sârbuleț Cristina a survenit pe fon de infecție virală de tip nou SARS COVID-19”, a citat avocata familiei.

Potrivit Sorinei Arnăuț, „se încearcă prin metode mișelești de a schimba cursul anchetei”, pentru ca persoanele vinovate să nu fie trase la răspundere. La Ministerul Sănătății a fost creată o comisie, care  examinează cazul de deces al tinerei, iar avocata familiei le cere membrilor acestei comisii să dea dovadă de profesionalism și echidistanță.

Veronica Cernogal, nașa soților Sârbuleț, a remarcat că expertiza a venit cu întârziere: peste 13 săptămâni, în loc de 3-6 săptămâni regulamentar. Ea crede că „este cusută cu ață albă” concluzia prezentată.

„Din 26 august până în data de 2 septembrie, ziua decesului, am avut acces zilnic în sala în care se afla Cristina, atât și eu, cât și soțul, mama pacientei, medicii ne permiteau să intrăm la ea. Dat fiind că ea, așa cum s-a menționat, a decedat de COVID, de ce ni s-a permis nouă accesul la ea? De ce cadrul medical era fără măști, fără echipament? Ceea ce denotă lipsa unui astfel de virus, în cadrul pacientei. Plus ea, Cristina, nu era izolată sau într-o reanimare COVID, era într-o reanimare simplă, cu alți 10-15 pacienți în jur”, a detaliat nașa tinerei decedate.

Potrivit Veronicăi Cernogal, tinerei i s-ar fi făcut test la COVID-19 în data de 28 august și acesta era negativ, dar medicii nu au informat familia pacientei despre acest lucru. Toate analizele înainte de procedura de fertilizare in vitro erau bune.

Ștefan Sârbuleț, soțul tinerei, pune că a cerut ca la ședințele comisiei de la Ministerul Sănătății pe acest caz să participe și membrii familiei, însă a primit refuz.

Dacă familia nu va cădea de acord nici cu rezultatele investigațiilor comisiei de la minister, va solicita efectuarea unei expertize medico-legale peste hotarele țării. Medici terți, consultați de familia Sârbuleț, sunt de părere că decesul tinerei de 30 de ani ar fi survenit din cauza anesteziei administrate în timpul intervenției de extragere a ovocitelor.

În adresarea depusă la Procuratură de familie este specificat și faptul că instituția medicală nu le-a eliberat bonuri de casă pentru serviciile plătite: 3 mii de  euro pentru operație și 500 de lei pentru fiecare vizită a femeii în spital.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Documentarul „Green Light”, de Pavel Cuzuioc din Moldova, în selecția prestigiosului Festival de Film din Locarno, Elveția

Documentarul GREEN LIGHT, în regia lui Pavel Cuzuioc, a fost inclus în selecția oficială a celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Locarno (6-16 august 2025). Proiecțiile vor avea loc pe 13 și 14 august. Programul e disponibil aici. Filmul face parte din secțiunea competitivă Un Semaine de la Critique, alături de alte 6 producții documentare.



GREEN LIGHT îl urmărește pe doctorul Johann Spittler, un neuropsihiatru din Germania care, de peste două decenii, evaluează capacitatea de decizie a persoanelor cu boli terminale, tulburări psihice sau suferințe combinate care solicită sinuciderea asistată.

A dat undă verde pentru peste 700 de pacienți și a asistat personal peste un sfert dintre ei în actul sinuciderii. Spittler este unul dintre foarte puținii medici care activează în acest tip de practică, care aduc în atenția publică modul în care bolile fizice și suferințele psihice se întrepătrund și adesea coexistă, punând sub semnul întrebării limitele libertății individuale. Filmul deschide astfel o perspectivă directă și expresivă asupra realității profesionale, tăcută dar tulburătoare, a unui om a cărui practică se desfășoară într-un domeniu plin de controverse și incertitudini.

„Documentarul GREEN LIGHT a pornit dintr-o curiozitate reală față de imensa responsabilitate a doctorului Spittler. Cum poate cineva, cu seninătate și convingere, să evalueze solicitanții la asistență la suicid și să îi însoțească în apropierea morții? Ce îl determină pe acest medic discret să își asume aceste presiuni subtile, morale și profesionale? Filmul relevă solitudinea lui, caracterul direct al discuțiilor finale și incertitudinea celor nehotărâți. Este o reflecție despre cum poți fi un martor stoic în fața necunoscutului”, a declarat Pavel Cuzuioc, regizorul filmului.

În Germania, sinuciderea asistată este permisă prin lege, ca expresie a libertății individuale. Adulții pot solicita sprijin pentru a-și încheia viața, indiferent dacă sunt bolnavi sau nu, cu condiția ca decizia să fie luată în mod liber, conștient și informat. Procedurile sunt reglementate strict pentru a preveni abuzurile.

Festivalului de Film de la Locarno este un prestigios festival internațional fondat în 1946, desfășurat anual în Locarno, Elveția. Festivalul pune accentul pe cinema de autor și descoperirea de noi talente. Semaine de la Critique este o secțiune dedicată filmelor selectate de critici de cinema, care oferă o platformă importantă producțiilor inovatoare și documentarelor cu impact artistic și social.

Pavel Cuzuioc, născut la Chișinău, este cineast în Moldova, România și Austria, apreciat pentru documentarele sale intime care explorează comunități neglijate și subiecte emoționante. Printre filmele sale se numără scurtmetrajul „Raisa”, „Doina Groparilor” (HBO Europe), „Secondo Me”, „Așteptați răspunsul operatorului”, „Cosmosapiens” și „Green Light”. A studiat dreptul la București și regia de film la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena. Lucrările sale au fost proiectate la festivaluri internaționale importante, inclusiv Locarno, IDFA, Hot Docs, Clermont-Ferrand și Sheffield Doc/Fest.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: