Expertiza medico-legală arată că tânăra decedată după procedura IVF avea Covid. Ce spune familia?
Full Article 3 minutes read

Expertiza medico-legală arată că tânăra decedată după procedura IVF avea Covid. Ce spune familia?

Familia Cristinei Sârbuleț, care și-a pierdut viața după o procedură de fertilizare în vitro, la început de septembrie, are îndoieli legate de rezultatele expertizei medico-legale, care au arătat că tânăra s-a stins din cauza infecției COVID-19. Avocata familiei, Sorina Arnăuț, a menționat într-o conferință de presă de la IPN că rezultatele expertizei par denaturate, departe de realitate, scrie IPN.

„La acest moment avem deschisă deja o cauză penală pe marginea acestui caz. În cadrul acestei cauze penale, ni s-a fost adus la cunoștință raportul de expertiză medico-legală. Iar concluzia acestui raport, din data de 10 noiembrie 2021, în viziunea noastră, este una vădit denaturată și aberantă. Eu am să vă aduc la cunoștință concluzia raportului, în care este de către experți menționat în felul următor: moartea cetățenei Sârbuleț Cristina a survenit pe fon de infecție virală de tip nou SARS COVID-19”, a citat avocata familiei.

Potrivit Sorinei Arnăuț, „se încearcă prin metode mișelești de a schimba cursul anchetei”, pentru ca persoanele vinovate să nu fie trase la răspundere. La Ministerul Sănătății a fost creată o comisie, care  examinează cazul de deces al tinerei, iar avocata familiei le cere membrilor acestei comisii să dea dovadă de profesionalism și echidistanță.

Veronica Cernogal, nașa soților Sârbuleț, a remarcat că expertiza a venit cu întârziere: peste 13 săptămâni, în loc de 3-6 săptămâni regulamentar. Ea crede că „este cusută cu ață albă” concluzia prezentată.

„Din 26 august până în data de 2 septembrie, ziua decesului, am avut acces zilnic în sala în care se afla Cristina, atât și eu, cât și soțul, mama pacientei, medicii ne permiteau să intrăm la ea. Dat fiind că ea, așa cum s-a menționat, a decedat de COVID, de ce ni s-a permis nouă accesul la ea? De ce cadrul medical era fără măști, fără echipament? Ceea ce denotă lipsa unui astfel de virus, în cadrul pacientei. Plus ea, Cristina, nu era izolată sau într-o reanimare COVID, era într-o reanimare simplă, cu alți 10-15 pacienți în jur”, a detaliat nașa tinerei decedate.

Potrivit Veronicăi Cernogal, tinerei i s-ar fi făcut test la COVID-19 în data de 28 august și acesta era negativ, dar medicii nu au informat familia pacientei despre acest lucru. Toate analizele înainte de procedura de fertilizare in vitro erau bune.

Ștefan Sârbuleț, soțul tinerei, pune că a cerut ca la ședințele comisiei de la Ministerul Sănătății pe acest caz să participe și membrii familiei, însă a primit refuz.

Dacă familia nu va cădea de acord nici cu rezultatele investigațiilor comisiei de la minister, va solicita efectuarea unei expertize medico-legale peste hotarele țării. Medici terți, consultați de familia Sârbuleț, sunt de părere că decesul tinerei de 30 de ani ar fi survenit din cauza anesteziei administrate în timpul intervenției de extragere a ovocitelor.

În adresarea depusă la Procuratură de familie este specificat și faptul că instituția medicală nu le-a eliberat bonuri de casă pentru serviciile plătite: 3 mii de  euro pentru operație și 500 de lei pentru fiecare vizită a femeii în spital.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: