Explozii în Crimeea. Zelenski le cere locuitorilor să stea departe de bazele militare
Full Article 2 minutes read

Explozii în Crimeea. Zelenski le cere locuitorilor să stea departe de bazele militare

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a publicat în seara de 16 august un video prin intermediul căruia a îndemnat locuitorii peninsulei Crimeea să nu se apropie de bazele militare din regiune. Adresarea a fost făcută în contextul lanțului de explozii în peninsula anexată de Rusia, cel mai recent dintre care Moscova l-a calificat drept „diversiune”. Ucraina nu își recunoaște implicarea, deși mai mulți oficiali de la Kiev au făcut glume pe acest subiect. 

Zelenski a anunțat crearea unui consiliu consultativ pe tema eliberării Crimeei, iar seara a publicat o adresare video, prin care îndeamnă locuitorii peninsulei anexate de Rusia să nu se apropie de obiectivele militare, de depozitele cu muniții și de centrele militare.

Potrivit publicației The New York Times, care citează surse proprii din rândul autorităților de la Kiev cu funcții înalte, exploziile de muniții din apropiere de orașul Djankoi a fost organizat de „o subdiviziune militară ucraineană de elită”.

Între timp, presa din Crimeea a publicat imagini din gara din Sevastopol, în care se vede un număr mare de oameni.

Cozile la ieșirea din Crimeea spre Rusia peste pod din ultimele zile sunt dovadă a faptului că majoritatea cetățenilor statului-terorist încep să conștientizeze sau, cel puțin, să simtă că Crimeea nu este locul potrivit pentru ei”, a declarat Zelenski.

Potrivit presei, în urma exploziilor din ultimele zile, au fost evacuați mai mult de 3000 de oameni.

Joi, la Lvov, va avea loc întrevederea dintre secretarul general al ONU Antonio Guterres cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan și cel al Ucrainei, Vladimir Zelenski. Principalele subiecte de discuție vor fi cel cu privire la acordul privind exportul de cereale, dar și situația din jurul Centralei nucleare de la Zaporojie.

De la începutul lunii august, teritoriul adiacent centralei este atacat în repetate rânduri, iar Moscova și Kievul își pasează responsabilitatea. ONU s-a arătat dispusă să trimită o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, cu acordul Ucrainei și Rusiei. Moscova a calificat traseul drept „lipsit de siguranță”, întrucât experții vor fi nevoiți să traverseze linia frontului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: