Exportul serviciilor de informatică din Moldova a crescut de 10 ori într-un deceniu
Full Article 3 minutes read

Exportul serviciilor de informatică din Moldova a crescut de 10 ori într-un deceniu

În ultimul deceniu, exportul serviciilor de informatică din Republica Moldova, a crescut de circa 10 ori. Astfel, dacă în 2011 Rep. Moldova a exportat servicii de informatică în valoare de 35 milioane dolari, apoi în 2021 deja de 353,4 milioane dolari, arată date ale Băncii Naționale analizate de Mold-Street.

Potrivit BNM exportul serviciilor de informatică și-a continuat traiectoria în creștere în anul 2021, având o contribuție pozitivă, de 7,4 p.p., la exportul total de servicii.

Noul record

Valoarea totală a acestora a crescut în 2021 cu 36,8 la sută, față de 2020 și a atins un nou record – de 353,38 milioane dolari. Ponderea acestora a crescut cu 1,4 p.p. față de anul 2020 și a constituit 21,6 la sută din exportul total de servicii.

Această evoluție s-a datorat majorării exportului de servicii de informatică în special în statele occidentale și este rezultatul atât unor facilități fiscale oferite de către stat companiilor IT, dar mai ales tendințelor globale și regionale.

Astfel, față de anul 2020, a crescut exportul către SUA cu 23,37 milioane dolari, România – cu 12,08 milioane dolari, Marea Britanie – cu 10,78 milioane dolari și Belgia – cu 8,2 milioane dolari.

Cele mai importante destinații ale exportului serviciilor de informatică

Datele BNM relevă că principalele piețe de desfacere a acestor servicii sunt Statele Unite cu circa 86,77 milioane dolari (circa 24,5% din total) și Marea Britanie cu 66,8 milioane dolari (18,9%), livrările în cele două state crescând de câteva ori în ultimii trei ani.

Urmează la mare distanță România cu o cotă de peste 10% și Belgia cu o cotă de 9% din exportul serviciilor de informatică în 2021. În top 10 mai sunt Germania, Elveția, Olanda, Italia, Cipru și Insulele Virgine Britanice.

Exporturile în statele CSI sunt la un nivel infim de doar 1,5% din total.

Se exportă în special servicii legate de aplicațiile program, dar sunt în creștere semnificativă serviciile de instalare și mentenanță software.

De notat că este în creștere lentă și importul de servicii de informatică în Republica Moldova, care în 2021 a constituit aproape 61 milioane de dolari.

Potrivit BNM serviciile de informatică includ: serviciile destinate componentelor hardware și / sau software, de prelucrare a datelor, de consultanță, de instalare, de întreținere și reparare a computerelor, de asistență privind gestionarea resurselor informatice, analiza, proiectarea și programarea de sisteme informatice „la cheie” (inclusiv dezvoltarea și proiectarea de pagini de internet) și furnizarea de consultanță tehnică pentru programe de calculator (software); licențele de utilizare limitată în timp (periodică) a programelor de calculator nepersonalizate livrate pe suport magnetic, ce exclud posibilitatea distribuirii sau reproducerii acestora; programele (software) nepersonalizate descărcate sau livrate pe căi electronice, indiferent dacă plata pentru licență se efectuează periodic sau este o plată unică; dezvoltarea, producerea, furnizarea și elaborarea documentației pentru programele de calculator personalizate, inclusiv de sisteme de operare realizate la comandă pentru utilizatori specifici; întreținerea sistemelor și alte servicii auxiliare; consultanța și asistența în problemele legate de gestionarea resurselor informatice / software, precum și serviciile de instruire personalizate, prestate unei persoane sau a unui grup de persoane, cum ar fi instruirea angajaților unei companii; serviciile de prelucrare a datelor, cum ar fi introducerea, sortarea și prelucrarea datelor; serviciile de găzduire a paginilor de internet și gestionarea echipamentelor informatice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: