wlox.com

Exporturile în primele 7 luni ale anului curent au scăzut cu 12% față de anul trecut. Importurile au crescut

În ianuarie-iulie 2024 exporturile de mărfuri ale Republicii Moldova au scăzut cu 12,0% față de aceeași perioadă 2023. Datele au fost publicate, pe 17 septembrie, de Biroul Național de Statistică (BNS). Potrivit sursei, au scăzut atât exporturile către țările UE, cât și cele către țările CSI. Pe de altă parte, datele mai arată că, în primele 7 luni ale anului  2024 importurile de mărfuri au totalizat 5,1 miliarde de dolari, nivel superior celui realizat în perioada similară din anul 2023 cu 1,9%.

Biroul Național de Statistică a raportat o scădere a exporturilor Republicii Moldova în luna iulie 2024 și pe parcursul primelor șapte luni ale anului. Exporturile de mărfuri au totalizat 2 miliarde 65 milioane de dolari în perioada ianuarie-iulie 2024, cu 12% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

În luna iulie 2024 exporturile au scăzut la 284,9 milioane dolari, cu 1,2% mai puțin față de luna iunie 2024 și cu 6,3% comparativ cu iulie 2023.

Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1,56 miliarde dolari (75,5% din totalul exporturilor), în scădere cu 1,4% față de 2023.

Reexporturile se estimează la 505,1 milioane dolari (24,5% din totalul exporturilor), marcând o scădere de 33,9% față de anul trecut.

Exporturile către țările Uniunii Europene  au înregistrat o scădere de 7,9%, ajungând la 1,34 miliarde de dolari, deși ponderea lor în totalul exporturilor a crescut la 65,1%. Exporturile către țările CSI au scăzut cu 15%, ajungând la 160,7 milioane dolari SUA, ceea ce reprezintă doar 7,8% din total.

Principalele țări de destinație rămân a fi:
– România: cu 31,9% din totalul exporturilor, deși în scădere cu 13,4% față de 2023;
– Ucraina cu 9,4% din totalul exporturilor, dar cu o scădere semnificativă de 51,1% față de anul precedent.

Alte destinații importante includ Italia (7%), Turcia (6,2%) și Germania (5,4%).

Exporturile Moldovei au fost afectate de scăderi în mai multe piețe cheie, inclusiv Ucraina și România. În ciuda acestor scăderi, unele piețe, precum Turcia și Statele Unite, au înregistrat creșteri. Totuși, tendința generală reflectă o diminuare a volumului total de exporturi în 2024, în comparație cu anul precedent.

Deficitul balanței comerciale în ianuarie-iulie 2024 a crescut cu 14% comparativ cu 2023, ajungând la 3039,1 milioane dolari SUA.

Importurile au crescut

În ianuarie-iulie  2024  importurile de mărfuri au totalizat 5,1 miliarde de dolari, nivel superior celui realizat în perioada similară din anul 2023 cu 1,9%.

Importurile de mărfuri realizate în luna iulie 2024 au constituit 788,4 milioane dolari SUA, cu 13,8% mai mult față de luna iunie 2024 și cu 23,3% mai mult comparativ cu luna iulie 2023.

Importurile de mărfuri provenite  din  țările Uniunii Europene (UE-27) în ianuarie-iulie 2024 s-au cifrat la 2,5 miliarde de dolari (cu 2,7% mai mult față de aceeași perioadă din anul 2023), deținând o pondere de 49,3% în total importuri, în creștere cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu ianuarie-iulie 2023.

Importurile de mărfuri provenite dințările CSI  în ianuarie-iulie 2024 au avut o valoare de 195,9 milioane dolari SUA (cu 43,4% mai puțin decât în perioada corespunzătoare din anul 2023), care echivalează cu o cotă de 3,8% în total importuri, în scădere cu 3,1 puncte procentuale față de ianuarie-iulie 2023 (Figura 10 și Anexa 2).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.





Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noi detalii în cazul elevei agresate în curtea școlii. MEC: Agresorii sunt din cinci licee, victima beneficiază de consiliere psihologică

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în cazul elevei agresate fizic și umilite în curtea unei școli. Potrivit oficialului, toți tinerii implicați sunt din cel puțin cinci instituții de învățământ diferite. Totodată, Perciun a precizat că victima beneficiază de consiliere psihologică, iar autoritățile vor desfășura audieri cu tinerii implicați, urmând să fie aplicate și sancțiuni.

„Acum suntem în etapă în care, alături de Poliție, identificăm toate persoanele care au fost implicate în acel incident. Toți tinerii care au participat sunt tineri din mai multe instituții de învățământ, implicați din cel puțin 5 instituții de învățământ la această etapă. Știu că este deschis și un dosar penal pe acest caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat este, într-adevăr, extrem de grav și se va solda cu consecințe”, a subliniat ministrul.

În același timp, Ministerul Educației oferă sprijin psihologic pentru eleva agresată, prin intermediul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

„Oferim tot suportul necesar din partea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, prin consiliere psihologică, pentru tânăra care a fost expusă acestui comportament brutal și facem tot posibilul pentru ca să depășească această situație extrem de gravă”, a precizat Perciun.

Ministrul a menționat că, în perioada următoare, vor avea loc audieri toți cei implicați, urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Urmează, pe parcursul săptămânii viitoare, pe măsură ce sunt identificați toți cei implicați, să aibă loc audieri, interviuri cu ei, să stabilim alături de poliție toate circumstanțele incidentului, să înțelegem ce a stat la baza acestui incident, cum s-au regăsit tineri din atât de multe instituții de învățământ în același loc, în aceeași perioadă, și, bineînțeles, vor urma discuții în colectivele școlare și vor urma discuții și cu părinții acestor copii, pentru a înțelege ce urmează să se întâmple, ca asta să nu se repete pe viitor, iar acolo unde este cazul să fie aplicate sancțiuni sau alte forme de responsabilizare”, a subliniat ministrul Perciun.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: