„Fă-i o poză copilului meu”. Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini din Turcia, spusă de fotograful care a surprins-o
Full Article 3 minutes read

„Fă-i o poză copilului meu”. Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini din Turcia, spusă de fotograful care a surprins-o

Adem Altan este cel care l-a surprins pe Mesut Hançer în timp ce ținea strâns mâna fiicei sale moarte sub dărâmături, în orașul turc Kahramanmaraș. Fotografia a mișcat o lume întreagă, iar Altan spune acum că nu poate s-o compare cu niciuna dintre zecile de mii de poze pe care le-a făcut în cariera sa de 41 de ani ca fotoreporter, relatează Libertatea.

Altan a condus marți, 7 februarie, de la Ankara până în orașul Kahramanmaraș, sudul Turciei. Și-a croit drum în urma cutremurului și a dat peste un complex de apartamente prăbușit.

Familiile săpau printre dărâmături în căutarea rudelor îngropate, dar un bărbat cu o geacă portocalie care stătea nemișcat în mijlocul molozului i-a atras atenția.

„Când m-am uitat mai atent, am văzut că ținea o mână. Așa că am început să fac fotografii”, a spus Altan, pentru The Guardian.

„Fă-i o poză copilului meu”

Hançer a văzut că Altan i-a făcut poze, și, cu voce tremurândă, i-a cerut să continue.

„Fă-i o poză copilului meu”, i-a spus Hançer. Pentru o clipă, el a dat drumul mâinii fiicei sale, pe care o chema Irmak, pentru a-i arăta fotoreporterului unde se afla fiica sa.

„Am văzut capul unei persoane sub dărâmături. L-am întrebat cum îi cheamă pe el și pe fata lui. Era puțin departe și nu puteam să-l aud bine”, a descris Altan.

„Mi-am spus: «Ce durere insuportabilă!». Ochii mei erau plini de lacrimi și îmi era greu să nu plâng când făceam pozele. Am mai stat puțin după ce am făcut pozele. Mă așteptam să vină cineva să scoată fata. Din păcate, nimeni nu a făcut-o”, a mai spus Altan.

Altan a trebuit să-i lase în urmă pe Hançer și Irmak pentru a continua documentarea cutremurului pentru Agenția France-Presse, unde a lucrat în ultimii 15 ani.

Tatăl a stat trei zile lângă fiica lui moartă

Irmak avea 15 ani când a murit în urma cutremurului devastator de luni, 6 februarie, care a luat zeci de mii de vieți în Turcia și Siria. Fata a fost înmormântată zilele trecute. Hançer a povestit pentru presa germană că fiica lui nu a dormit acasă în noaptea cutremurului, ci pe o canapea, în apartamentul bunicii, situat într-un bloc cu 10 etaje.

Bărbatul a mărturisit că a stat trei zile lângă fiica lui moartă, refuzând să-i dea drumul de la mână. „Am înnebunit de durere. Am sperat că pot să-mi salvez «prințesa» cu mâinile goale.

Dar am fost neputincios. În cele din urmă, a trebuit să o abandonez sub dărâmături”, a spus părintele îndurerat, pentru Bild. Bărbatul și-a pierdut și doi frați în cutremur, iar mama lui încă zace sub dărâmături.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: