președinte.md

„Fac circ geopolitic pe banii cetăţenilor şi se joacă de-a deputații”. Ministrul Apărării, despre moțiunea de cenzură a blocului ACUM

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a reacționat la moțiunea de cenzură simplă pe care au depus-o deputații din blocul ACUM, în cadrul ședinței de vineri a parlamentului. „Încearcă să-şi justifice în faţa cetăţenilor lipsa de activitate parlamentară şi criza de idei în care se află, prin inventarea de false pretexte pentru moțiuni în parlament”, a răspuns acesta pe pagina sa de Facebook, la acuzațiile fracțiunilor PAS și PPDA, că ar susține acțiunile „separatiștilor din Donbas”.

Gaiciuc a precizat că evenimentul la care fac referire deputații ACUM datează din 2016, când acesta a participat la conferința științifică națională „Biserica ortodoxă din Moldova și statul. Credință și cunoaștere”, organizată de Academia de Științe a Republicii Moldova.

„În luarea mea de cuvânt, am vorbit audienţei despre forța spiritului unei armate, despre faptul că motivația cu care militarii îşi îndeplinesc misiunile este mai puternică uneori decât dotarea tehnică pe care o au. În acest context am dat şi exemplul unor armate mici ca număr, poate nu foarte dotate tehnic, dar a căror motivaţie în luptă a fost foarte mare. Aici a fost şi o referire la Donbas, pe lângă alte exemple, fără a da calificative de un fel sau altul. Asta e tot şi nimic mai mult”, a scris Gaiciuc.

Totodată, acesta i-a acuzat pe autorii moțiunii că „fac circ geopolitic pe banii cetăţenilor şi se joacă de-a deputații”.

Amintim că blocul ACUM a depus pe 29 noiembrie o moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. După un discurs de 5 minute, președinta parlamentului, Zinaida Grecinîi, a deconectat microfonului lui Mihai Popșoi. Acesta și-a continuat pledoaria fără microfon.

Potrivit procedurii, textul moțiunii simple a fost înaintat președintelui parlamentului și urmează în decurs de 14 zile să fie supusă dezbaterilor în legislativ.

Moţiunea simplă se supune dezbaterii fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se va face în termen de până la 7 zile lucrătoare de la data depunerii moţiunii.

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: