Fals: Cetățenii vor fi obligați să participe atât la referendum, cât și la prezidențiale. De unde au pornit falsurile?
Full Article 3 minutes read

Fals: Cetățenii vor fi obligați să participe atât la referendum, cât și la prezidențiale. De unde au pornit falsurile?

Politicianul Sergiu Mocanu a spus că Parlamentul caută o posibilitate prin care cetățenii să participe obligatoriu pe 20 octombrie atât la referendum cât și la alegerile prezidențiale, fără a omite un scrutin. El a mai declarat că s-ar pregăti doar o listă electorală în acest sens. Fie, a adăugat Mocanu, vor fi două buletine dar care vor depinde unul de altul. În reacție, Comisia Electorală Centrală (CEC) a numit informația falsă și a menționat că funcționarii electorali vor înmâna alegătorului două buletine de vot și că „alegătorul decide, prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”. 

Mocanu a spus că cel mai probabil nu va putea merge doar la referendum pentru că autoritățile ar pregăti un mecanism prin care cetățenii vor trebui să participe la ambele scrutine.

„Eu aflu astăzi cu stupoare că e foarte posibil să nu pot merge la vot și să votez numai în cadrul referendumului. A fost un zvon, dar am deja două surse care îmi confirmă, că ei pe ascuns în Parlament la ora actuală caută o posibilitate ca cel care merge la referendum să nu poată să nu ia buletinul pentru prezidențiale. (…) Caută un mecanism să facă o singură listă, deși ar trebui să fie două liste – pentru referendum și pentru alegeri prezidențiale. Acum, ei caută un mecanism în Parlament prin care să facă să fie un singur buletin. (…) Fie să nu poți să nu iei al doilea buletin pentru că semnezi într-o singură listă. Este incredibil. (…) Eu cred că nu-i departe ziua în care, acum singur că exagerez un pic, vor adopta un amendament la legea codului penal – să fii pasibil de pedeapsă dacă nu votezi cu Maia Sandu”, a comunicat el.

CEC a numit informația falsă și a menționat că „anterior, la scrutinele similare, alegătorul printr-o singură semnătură, confirma recepționarea unui set de buletine de vot”.

„Reprezentanții Comisiei au anunțat deja public intenția de a modifica procedura anterioară și corespunzător, alegătorul va semna separat în lista electorală pentru fiecare buletin de vot recepționat de la funcționarii electorali. Respectiv, în lista electorală se propune includerea rubricilor dedicate alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și, corespunzător, referendumului republican constituțional, iar funcționarii electorali vor înmâna alegătorului două buletine de vot. La rândul său, alegătorul decide, prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu. Totodată, Comisia atenționează că neînmânarea nejustificată a buletinului de vot persoanei înscrise în lista electorală sau înmânarea către un singur alegător a mai multor buletine decât este prevăzut de lege se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale”, a precizat CEC.

***

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: