Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să cumpere polița de asigurare medicală, când revin acasă
Full Article 3 minutes read

Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să cumpere polița de asigurare medicală, când revin acasă

Guvernul Republicii Moldova combate unul din falsurile răspândite în ultima vreme pe rețelele de socializare, potrivit cărora moldovenii aflați peste hotare vor fi obligați să procure polița de asigurare, atunci când vor reveni acasă. Autoritățile de la Chișinău resping această informație și o califică drept un „fals, promovat pentru a speria moldovenii din diasporă”.

„Atenție! Un nou fals este promovat pentru a speria moldovenii din diasporă. Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera. De asemenea, moldovenii din diasporă care nu au statut de rezident (adică stau mai puțin de 183 zile în Moldova timp de un an) NU sunt obligați să cumpere polița de asigurare”, anunță Guvernul.

***

În anul 2024, valoarea primei de asigurare medicală rămâne neschimbată. Aceasta constituie 12 636 de lei. Totuși, persoanele care achită prima în sumă fixă până pe data de 31 martie beneficiază de un preț redus. După data de 31 martie, oricare dintre persoanele care achită prima în sumă fixă va trebui să plătească valoarea deplină, de 12 636 de lei. La aceasta se adaugă penalitățile, care constituie 12 lei și 64 de bani pentru fiecare zi de întârziere.

Șefa Direcției relații cu beneficiarii a CNAM, Maia Radilov, a subliniat că, potrivit calculelor, dacă achitați prima în luna iulie, va trebui să plătiți aproape 14 mii de lei. Totodată, trebuie să știți că, achitată în luna iulie, asigurarea medicală este oricum valabilă până în luna ianuarie a anului viitor. Deci, mai târziu înseamnă să achitați mai mult pentru un termen mai scurt.

Pe 15 martie curent, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că se va decide eliminarea categoriei proprietarilor de terenuri cu destinație agricolă din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual și că modificarea legislației va fi efectuată în cel mai apropiat timp. „Astfel, toți proprietarii de terenuri, în special cetățenii noștri care nu mai locuiesc în Republica Moldova, nu vor mai fi notificați cu referire la plata contribuției sau anunțul despre penalități”, comunica ministra.

Pe 21 martie, deputatul PAS Radu Marian a venit cu mai multe precizări. Parlamentarul a anunțat că a fost elaborat un proiect de lege care prevede că moldovenii care locuiesc sau muncesc în diaspora și care petrec mai puțin de 6 luni, timp de un an, în Moldova nu sunt obligați să procure polița medicală. Potrivit deputatului, nici cetățenii care locuiesc în Republica Moldova, dar care dețin terenuri agricole, nu vor fi obligați să achite polița de asigurare. Prevederea va fi valabilă și pentru moldovenii din diaspora, care dețin terenuri agricole în Moldova.

Menționăm, în prezent, deținătorii de teren agricol pot plăti de circa 12 ori mai puțin dacă respectă termenul legal. Pentru aceștia, suma care trebuie achitată până la 31 martie pentru asigurare este de 1014 lei.

În același timp, întreprinzătorii individuali, fondatorii de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă plătesc 2028 de lei în loc de peste 12 mii până în ultima zi a lunii martie. Iar pentru persoanele care desfășoară activități independente suma cu facilități este de 1622 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: