Дарья Слободчикова / NewsMaker

Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să cumpere polița de asigurare medicală, când revin acasă

Guvernul Republicii Moldova combate unul din falsurile răspândite în ultima vreme pe rețelele de socializare, potrivit cărora moldovenii aflați peste hotare vor fi obligați să procure polița de asigurare, atunci când vor reveni acasă. Autoritățile de la Chișinău resping această informație și o califică drept un „fals, promovat pentru a speria moldovenii din diasporă”.

„Atenție! Un nou fals este promovat pentru a speria moldovenii din diasporă. Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera. De asemenea, moldovenii din diasporă care nu au statut de rezident (adică stau mai puțin de 183 zile în Moldova timp de un an) NU sunt obligați să cumpere polița de asigurare”, anunță Guvernul.

***

În anul 2024, valoarea primei de asigurare medicală rămâne neschimbată. Aceasta constituie 12 636 de lei. Totuși, persoanele care achită prima în sumă fixă până pe data de 31 martie beneficiază de un preț redus. După data de 31 martie, oricare dintre persoanele care achită prima în sumă fixă va trebui să plătească valoarea deplină, de 12 636 de lei. La aceasta se adaugă penalitățile, care constituie 12 lei și 64 de bani pentru fiecare zi de întârziere.

Șefa Direcției relații cu beneficiarii a CNAM, Maia Radilov, a subliniat că, potrivit calculelor, dacă achitați prima în luna iulie, va trebui să plătiți aproape 14 mii de lei. Totodată, trebuie să știți că, achitată în luna iulie, asigurarea medicală este oricum valabilă până în luna ianuarie a anului viitor. Deci, mai târziu înseamnă să achitați mai mult pentru un termen mai scurt.

Pe 15 martie curent, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că se va decide eliminarea categoriei proprietarilor de terenuri cu destinație agricolă din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual și că modificarea legislației va fi efectuată în cel mai apropiat timp. „Astfel, toți proprietarii de terenuri, în special cetățenii noștri care nu mai locuiesc în Republica Moldova, nu vor mai fi notificați cu referire la plata contribuției sau anunțul despre penalități”, comunica ministra.

Pe 21 martie, deputatul PAS Radu Marian a venit cu mai multe precizări. Parlamentarul a anunțat că a fost elaborat un proiect de lege care prevede că moldovenii care locuiesc sau muncesc în diaspora și care petrec mai puțin de 6 luni, timp de un an, în Moldova nu sunt obligați să procure polița medicală. Potrivit deputatului, nici cetățenii care locuiesc în Republica Moldova, dar care dețin terenuri agricole, nu vor fi obligați să achite polița de asigurare. Prevederea va fi valabilă și pentru moldovenii din diaspora, care dețin terenuri agricole în Moldova.

Menționăm, în prezent, deținătorii de teren agricol pot plăti de circa 12 ori mai puțin dacă respectă termenul legal. Pentru aceștia, suma care trebuie achitată până la 31 martie pentru asigurare este de 1014 lei.

În același timp, întreprinzătorii individuali, fondatorii de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă plătesc 2028 de lei în loc de peste 12 mii până în ultima zi a lunii martie. Iar pentru persoanele care desfășoară activități independente suma cu facilități este de 1622 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ambasadorul Poloniei în Moldova: Creșterea cheltuielilor pentru apărare în țările NATO va contribui la securitatea Moldovei și a Ucrainei

Decizia țărilor aliate din NATO de a crește cheltuielile de apărare ale fiecărui stat de la 2% la 5% din PIB va include și sprijin bilateral în domeniul securității și apărării pentru țările partenere ale NATO — Ucraina și Republica Moldova. Declarația a fost făcută pe 1 iulie de ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, în cadrul unui briefing privind declarația summitului NATO de la Haga, desfășurat în perioada 24–26 iunie.

Potrivit lui, majorarea bugetului pentru apărare va permite crearea forțelor și capacităților necesare pentru punerea în aplicare a planurilor de apărare ale NATO. „Cred că e simplu: nu poți face planificare fără bani. De fapt, suntem foarte bucuroși că președintele Zelenski a participat la summit. În cadrul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina la nivel de miniștri de externe, s-a discutat despre situația actuală de pe câmpul de luptă și despre nevoile Ucrainei.”

El a mai adăugat că țările NATO vor lucra la dezvoltarea industriei de apărare, iar Republica Moldova ar putea participa la acest proces.

Ambasadorul a reamintit că, în cadrul summitului, au fost asumate noi angajamente pentru investiții în apărare, astfel încât până în 2035 cheltuielile să ajungă la 5% din PIB. În declarația adoptată se menționează că contribuțiile directe pentru apărarea Ucrainei și a industriei sale de apărare vor fi luate în calcul la estimarea cheltuielilor de apărare ale statelor.

Șefa Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, Mikaela Šimáková, a subliniat că angajamentele și sprijinul politic din partea țărilor membre NATO pentru Republica Moldova rămân neschimbate. „De peste 14 ani, Moldova este un partener vechi și valoros. Colaborarea noastră are loc cu respect deplin față de statutul de neutralitate al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă un principiu fundamental al parteneriatului nostru. Sprijinul NATO este oferit la cerere și, prin urmare, reflectă nevoile cetățenilor moldoveni”, a declarat ea.

De asemenea, reprezentanta Alianței a menționat că, în cadrul summitului recent, aliații au transmis un semnal puternic de sprijin politic pentru dreptul Republicii Moldova de a-și decide singură viitorul și cursul politic extern, fără imixtiuni din afară. „Este un sprijin pentru suveranitatea, integritatea teritorială și eforturile de integrare europeană ale Moldovei. Toate acestea rămân în vigoare. Este o mare onoare pentru noi să fim partenerii Moldovei pe acest drum spre o țară mai sigură, mai rezilientă și mai prosperă”, a mai spus Šimáková.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija, a declarat în cadrul aceluiași briefing că obiectivul instituției este de a aprofunda și dezvolta cooperarea cu Alianța, care oferă Republicii Moldova pachete extinse de sprijin pentru consolidarea capacităților de apărare.

„Se acordă o atenție deosebită creșterii rezilienței. Parteneriatul dintre NATO și Republica Moldova depășește cadrul strict al securității și apărării — ne concentrăm, de asemenea, pe construirea unei guvernări eficiente, în cadrul programului „Building Integrity”, care promovează integritatea personalului, a membrilor Guvernului și în sectorul de securitate și apărare”, a precizat Mija.

În ceea ce privește cheltuielile Republicii Moldova pentru apărare, secretarul de stat a menționat că, potrivit documentelor strategice, până în 2030 Guvernul ar trebui să aloce 1% din PIB pentru acest domeniu. El a mai declarat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu înseamnă izolare sau lipsă de cooperare cu alte state în domeniul apărării.

Conform declarației summitului de la Haga, ținând cont de amenințările provenite din partea Rusiei și de pericolul constant al terorismului, aliații NATO s-au angajat ca până în 2035 să investească anual 5% din PIB în nevoile esențiale de apărare și în alte cheltuieli legate de securitate.

Aliații vor aloca anual cel puțin 3,5% din PIB pentru a acoperi necesitățile de bază în domeniul apărării, iar până la 1,5% din PIB vor fi direcționate către protejarea infrastructurii critice, consolidarea pregătirii civile și rezilienței, stimularea inovației și întărirea bazei industriale de apărare. Dinamica și structura acestor cheltuieli vor fi revizuite în 2029, în funcție de contextul strategic și de obiectivele actualizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: