Ministerul Afacerilor Externe din România a raportat că identitatea vizuală a oficialilor români a fost utilizată ilegal, într-o tentativă de manipulare a opiniei publice și de subminare a încrederii în parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit instituției, un material fals, atribuit postului Euronews, face referire la pretinse declarații ale unui secretar de stat din cadrul Ministerului. Materialul este prezentat sub forma unui videoclip și este distribuit pe online. Instituția a respins conținutul acestuia. Și Euronews a reacționat, menționând că materialul fals se prezintă ca o știre a redacției, prin care R. Moldova este acuzată că ar reprezenta o amenințare la adresa securității Europei. „Euronews nu a produs și nici nu a publicat acest videoclip”, au precizat jurnaliștii.
Ministerul Afacerilor Externe din România a declarat, pe 28 mai, că „respinge în mod categoric conținutul materialului fals atribuit postului Euronews, care face referire la pretinse declarații ale unui secretar de stat al MAE român, prezentate într-un videoclip publicat și distribuit larg pe platformele de social media”.
Instituția a condamnat „utilizarea ilegală a identității vizuale a oficialilor români în scopul manipulării opiniei publice și subminării încrederii în parcursul democratic și european al Republicii Moldova”. „Astfel de acțiuni fără precedent se înscriu într-un tipar mai larg de campanii de dezinformare și manipulare care vizează generarea de frică și influențarea opiniei publice”, au adăugat reprezentanții ministerului din România.
În context, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat „sprijinul deplin al României pentru eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea dezinformării și consolidarea rezilienței informaționale”. „România rămâne un partener dedicat al Republicii Moldova în promovarea valorilor europene, a statului de drept și a unei prese libere și independente”, au adăugat reprezentanții Ministerului din România.
Ministerul român a mai precizat că, „în ultimii ani, și tot mai intens în ultimele luni, a avut loc o campanie susținută de manipulare și interferență informațională străină, menită să influențeze opinia publică din România și, cel mai recent, alegerile din țară”.
Publicația Euronews a scris că videoclipul fals este distribuit pe Telegram. Potrivit sursei, se pretinde a se prezenta o știre Euronews prin care se acuză în mod fals Republica Moldova că reprezintă o amenințare la adresa securității Europei. „Euronews nu a produs și nici nu a publicat acest videoclip. Grafica și formatul nostru au fost copiate și utilizate fără acordul nostru”, au precizat jurnaliștii Euronews.