Fără drept de a pleca din țară. Cum să (nu) ajungi în „lista neagră” a celor care au interdicția de a părăsi Moldova

Peste 500 de cetățeni ai Moldovei au interdicția de a pleca din țară. Și nu este vorba doar despre cei care figurează în dosare penale, dar și despre cei care au datorii față de stat, întreprinderi și persoane fizice. NM a analizat, cine și în ce temei poate emite decizia cu privire la interdicția de a pleca și cum poți afla dacă nu ai nimerit în „lista neagră”.

Cine și de ce poate aplica interdicția de a pleca din țară

Cei din Poliția de Frontieră au comunicat pentru NM că interdicția de a pleca din țară poate fi aplicată în trei situații. Prima – dacă persoana este bănuită sau acuzată într-un dosar penal și există probabilitatea că ea se va ascunde. Este vorba despre obligarea de a nu părăsi țara (art. 178 al Codului de procedură penală „Obligarea de a nu părăsi localitatea sau obligarea de a nu părăsi țara”). Interdicția de a părăsi țara poate fi aplicată pe un termen de 60 de zile și acesta poate fi prelungit în caz de necesitate. Decizia cu privire la interdicție este emisă de procuratură sau instanța de judecată.

A doua situație – datoriile față de o întreprindere care se află în proces de insolvabilitate. Decizia cu privire la interdicție este emisă de instanța de judecată, la cererea lichidatorului întreprinderii, dacă sunt dovezi că persoana ar putea să se ascundă (art. 84 al Legii insolvabilității).

A treia situație – datoriile față de stat sau față de persoane fizice. Gheorghe Boțan, executor judecătoresc, ne-a comunicat că interdicția de a părăsi țara este aplicată doar în caz extrem și atunci când măsura este justificată: de exemplu, o datorie mare și persoana pleacă adesea în străinătate, dar se știe că are venituri din care poate plăti această datorie.

Înainte de a se adresa în instanță pentru interdicția de a părăsi țara, executorii judecătorești aplică sechestru pe conturile, activele, automobilele și imobilele datornicului. Dacă însă datoria nu este mare și persoana călătorește rar, probabilitatea interdicției scade cu mult,a menționat Boțan.

„Când este vorba despre o amendă de 400 de lei pentru încălcarea vreunei reguli de circulație, aplicarea acestei măsuri nu are sens, persoana respectivă ar putea nici să nu știe că există o asemenea amendă”, a adăugat executorul judecătoresc.

Dar iată cei care nu plătesc pensia alimentară se pot alege cu interdicția de a părăsi țara. Potrivit afirmațiilor lui Gheorghe Boțan, de obicei, răuplatnicii trăiesc în străinătate, însă, de regulă, vin în Moldova la sărbători. Dacă există interdicția de a părăsi țara, el va fi nevoit să achite datoriile și doar după aceea va putea pleca.

Decizia cu privire la interdicția de a părăsi țara este emisă de instanța de judecată, la demersul executorului judecătoresc. Acesta poate solicita interdicția pe un termen de șase luni, iar dacă este necesară menținerea interdicției pe un termen mai mare, poate cere prelungirea acesteia. Conform legii însă, termenul nu poate depăși un an și jumătate în cadrul aceleiași proceduri de executare (art. 64 al Codului de executare „Interdicția de a părăsi țara”).

 

Cum poți afla dacă ai interdicția de a de a părăsi țara

E simplu să afli – trebuie să te adresezi la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, pe adresa: str. Petricani, 19. Trebuie să ai la dispoziție buletinul de identitate. La fel, poți expedia un demers pe adresa electronică politia.frontiera@border.gov.md. În acest caz însă este nevoie de semnătura electronică.

Însă poți primi răspunsul doar personal. Cei de la Poliția de Frontieră au explicat acest lucru prin faptul că, potrivit legii, „această informație este cu acces limitat”.

Dacă este vorba despre un minor, pentru demers este nevoie de adeverința de naștere a copilului și de actul de identitate al unuia dintre părinți.

Dacă un asemenea demers este adresat de către un avocat, este necesar actul de identitate al acestuia și legitimația de avocat. Dacă se adresează un reprezentant, acesta trebuie să prezinte actul de identitate și procura de la persoana care dorește să afle dacă are cumva interdicția de a părăsi țara.

Certificatul cu privire la existența sau lipsa interdicției de a părăsi Moldova se eliberează gratuit.

***
Conform datelor Poliției de Frontieră, până la 20 noiembrie, 506 cetățeni ai Moldovei au interdicția de a părăsi țara.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Grosu, despre Platon și cauțiunea de 330.000 de lire: „Justiția din Marea Britanie își va spune cuvântul”

Decizia instanței din Marea Britanie de a admite eliberarea lui Veaceslav Platon pe cauțiune arată că procesul este complex și că trebuie să fie respectate toate regulile justiției. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Vocile Puterii”, de la Exclusiv TV.

„Asta vorbește despre faptul că procesul nu este simplu și justiția din Marea Britanie are să își spună cuvântul. Fiecare parte – noi, procurorii din Marea Britanie, avocații trebuie să își prezinte toate argumentele”, a declarat Igor Grosu.

Oficialul a declarat că Platon a utilizat posibilitatea legală de a solicita eliberarea provizorie, iar sistemul de justiție este obligat să-i asigure accesul la toate mijloacele de apărare prevăzute de lege.

„Asta este regula justiției și aici nu trebuie să ne facem iluzii, trebuie să respectăm buchea legii, pentru a nu da ulterior motivul de a contesta o hotărâre sau alta și să ajungem în situația în care se ajunge la CtEDO”, a mai declarat Igor Grosu.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei – a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Procurorii intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Într-un comunicat emis pe 24 iulie, Procuratura Generală a precizat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”. Decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Precizăm că Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: