Elevilor din Republica Moldova le va fi interzisă utilizarea telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice în timpul lecțiilor. Această prevedere se regăsește în proiectul de modificare a Codului Educației, votat în prima lectură de 68 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 28 noiembrie.
Potrivit proiectului, utilizarea, pe parcursul lecțiilor, a dispozitivelor electronice de comunicare va fi permisă în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate, și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități sau boli cronice severe, confirmate documentar. Condițiile de utilizare a telefoanelor mobile în școli vor fi prevăzute într-un regulament care va fi aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.
O altă modificare a Codului Educației vizează introducerea, în cadrul învățământului liceal, a unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist, pentru școlile în care se va deschide o singură clasă liceală.
Documentul mai prevede excluderea din competența Guvernului a atribuției privind aprobarea Planului de admitere (comanda de stat) de pregătire a cadrelor de specialitate cu finanțare de la bugetul de stat, pe meserii și specialități.
Modificările propuse la Codul Educației urmăresc și transpunerea în cadrul normativ național a prevederilor Directivei Parlamentului European și a Consiliului privind recunoașterea calificărilor profesionale. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării va exercita rolul Centrului de asistență privind recunoașterea calificărilor profesionale, precum și rolul de coordonator național al activităților autorităților competente pentru recunoașterea calificărilor profesionale obținute într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat al Spațiului Economic European și în Confederația Elvețiană.
Proiectul urmează a fi examinat și în lectura a doua de Parlament. Pentru lectura a doua, acesta va fi comasat cu proiectul nr. 187/2014 de modificare a Codului Educației, cu privire la învățământul artistic, de bază fiind considerat ultimul enunțat.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!