zik.ua

Față-n față cu COVID. Cum a lovit coronavirusul în medicii din Moldova și din alte țări

Epidemia de coronavirus a devenit o încercare pentru toți, dar situația este deosebit de dificilă pentru medici și asistentele medicale care s-au pomenit față-n față cu un inamic nou. Și au luptat cu el, în pofida insuficienței de mijloace de protecție și de informații. Și continuă să lupte, chiar dacă sunt obosiți, iar unii colegi s-au retras după ce s-au îmbolnăvit. Cu ocazia Zilei lucrătorului medical, NM relatează, care este proporția medicilor din numărul total de bolnavi de COVID în Moldova și în alte țări.

Moldova

Potrivit datelor Ministerului Sănătății din 20 iunie, în Moldova s-au îmbolnăvit de COVID-19 2182 de lucrători medicali. Aceasta înseamnă peste 15,3 la sută din numărul total al persoanelor care s-au contaminat de coronavirus, sau fiecare al șaptelea pacient. Din acestea, 557 sunt medici, 865 – asistente medicale, 620 – personal auxiliar, 114 – felceri, 26 – farmaciști.

S-au însănătoșit 70% din medicii contaminați, 29% din ei continuă tratamentul și 1% (24 de persoane) au decedat.

Menționăm că acum o lună, numărul medicilor din totalul persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID era de aproape două ori mai mare. Conform datelor din 6 mai, din cele 4363 de persoane care s-au îmbolnăvit, 1055 erau lucrători medicali, adică fiecare al patrulea pacient.

Spania

Ultimele date despre numărul medicilor infectați din Spania au fost publicate pe 13 iunie. Până la data respectivă, în această țară s-au înregistrat 234,6 mii de cazuri de contaminare cu coronavirus. 52 de mii din acestea sau fiecare a patra persoană este colaborator al unei instituții medicale.

Ucraina

Conform datelor din 22 iunie, în Ucraina s-au înregistrat 37,2 mii de persoane contaminate de coronavirus, dintre care 6 mii sunt medici, sau fiecare al șaselea pacient.

Ungaria

Potrivit informațiilor din 2 iunie, în Ungaria s-au îmbolnăvit de coronavirus aproape 3,9 mii de persoane. Din acestea, 567 sunt lucrători medicali. Aceasta înseamnă fiecare al șaptelea pacient sau 14,8% din numărul total al celor care s-au îmbolnăvit.

Finlanda

Conform datelor din 9 iunie, în Finlanda s-au înregistrat 7 mii de cazuri de contaminare cu coronavirus, inclusiv 949 de lucrători medicali. Aceasta înseamnă fiecare a șaptea persoană din numărul total al celor contaminați.

România

Datele cu privire la numărul de lucrători medicali din România care s-au infectat au fost actualizate ultima oară la 16 iunie. Atunci, din aproape 23 de mii de persoane contaminate, 3 mii sau fiecare a opta erau medici.

SUA

Conform datelor din 21 iunie, peste 2,2 milioane de persoane din SUA au fost diagnosticate cu coronavirus, inclusiv 83,3 mii de lucrători medicali. Aceasta înseamnă 3,71% sau fiecare a 26-a persoană din numărul total al celor care s-au îmbolnăvit.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: