„Fericirea de a trăi în Rusia”. A fost publicat programul lecțiilor de patriotism pentru elevii ruși
Full Article 3 minutes read

„Fericirea de a trăi în Rusia”. A fost publicat programul lecțiilor de patriotism pentru elevii ruși

Recunoștința, slujirea Rusiei și eroismul vor fi temele cheie în ciclul de activități extracurriculare „Conversații despre lucruri importante” în noul an școlar din Federația Rusă. Aceasta rezultă din noile recomandări metodologice ale Institutului pentru Strategia de Dezvoltare a Educației de la Moscova, informează Агентство

Pe 16 august, institutul a publicat pe platformele educaționale de stat noile recomandări pentru profesorii ruși pentru activitățile extracurriculare „Conversații despre lucruri importante”. Acestea au fost întocmite în conformitate cu rezultatele primului an de curs. În comparație cu anul trecut, dimensiunea documentului a crescut de 12 ori – de la 4 la 48 de pagini. Anul acesta s-a pus accent mai mult pe componența ideologică a cursului, în timp ce recomandările de anul trecut au fost mai de natură tehnică, descriind formatele lecțiilor.

Noile recomandări evidențiază „principalele linii ale orientărilor valoric-semantice ale individului”, care îi vor ajuta pe profesori să formeze o „identitate civică rusă” la copii și adolescenți. Ele au drept scop promovarea patriotismului („Fericirea de a trăi în Rusia”, „Rușii – suntem cu toții puternici împreună”) și participarea activă la viața țării („Cine, dacă nu eu”, „În cuvântul noi – sunt o mie de «eu»”, „Noi suntem viitorul”).

Unul dintre scopurile cheie ale „orientării personale” a fost și pregătirea elevului pentru serviciu militar, care este menționat în patru din cele nouă puncte. La capitolul „Fericirea de a trăi în Rusia”, profesorii trebuie să le reamintească copiilor despre oportunitățile pe care le oferă statul și despre necesitatea de a lucra în folosul patriei, pentru a sluji patria. În paragraful „Serviciul în loc de consumism”, este dezvăluit sensul cuvântului „serviciu” și se observă că atitudinea consumatorului față de viață duce la distrugerea individului. Blocul „Toată lumea poate deveni un erou” ar trebui să formeze o atitudine pozitivă față de datoria față de patrie.

Cele două teme ale cursului, despre recunoștință și eroism, sunt plasate în capitole separate. La primul subiect, profesorilor li se recomandă „să formeze recunoștință față de părinți și patria”, părinților – „să cultive recunoștință față de profesori, mentori și patrie”.

„Este important ca studenții să dezvolte înțelegerea faptului că recunoștința este exprimată prin acțiune, inclusiv prin serviciul militar”, se arată în recomandare.

În cel de-al doilea subiect, evidențiat într-un capitol separat, profesorii sunt sfătuiți să le vorbească copiilor despre faptele eroice ale rușilor (inclusiv celor din „operațiunea specială militară” din Ucraina) și ale personajelor fictive (inclusiv eroii cărții „Timur și echipa sa”). Ulterior, profesorii ar trebui să-i întrebe pe elevi cum ar acționa în astfel de situații.

Documentul enumeră „valorile de bază tradiționale rusești”, care formează baza pentru dezvoltarea materialelor pentru cursuri. Printre acestea se enumeră: continuitatea generațiilor, patriotismul, valorile tradiționale ale familiei și știința în slujba Rusiei.

În paragraful despre memoria istorică, este dat ca exemplu subiectul „Ziua unității naționale” – profesorilor li se recomandă în clasă să facă o paralelă între „operațiunea specială militară” din Ucraina și evenimentele din 1612, când miliția populară i-a alungat pe polonezi din Moscova.

Cursul „Conversații despre lucruri importante” a fost creat în 2022, după ce autoritățile ruse au început să intensifice propaganda. Cursul este folosit pentru a forma o atitudine pozitivă în rândul școlarilor față de ceea ce se întâmplă în țară, inclusiv războiul din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: