Fermierii anunță un protest în capitală. Sunt nemulțumiți de „atitudinea iresponsabilă a autorităților”
Full Article 2 minutes read

Fermierii anunță un protest în capitală. Sunt nemulțumiți de „atitudinea iresponsabilă a autorităților”

Mai mulți fermieri au anunțat o acțiune de protest care se va desfășura pe 2 decembrie în Piața Marii Adunări Naționale. Agricultorii acuză guvernul de lipsă de sprijin față de problemele lor și sunt nemulțumiți de unele prevederi din proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, inclusiv majorarea cotei TVA.

Manifestația este organizată de Federația Națională a Fermierilor din Moldova, de comun cu Comitetul Coordonator al agricultorilor protestatari și alte asociații profesionale ale agricultorilor.

Fermierii vor să-și exprime „nemulțumirea față de atitudinea iresponsabilă a autorităților statului în raport cu problemele cu care se confruntă ei, urmare a secetei fără precedent, a problemelor provocate de pandemia COVID-19 și a exodului forței de muncă din sate”.

Contactat de IPN, Vasile Mîrzenco, director executiv al Federației, a declarat că la acțiune vor participa câteva sute de fermieri din toate raioanele țării.

Fermierii sunt nemulțumiți și de unele prevederi din proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Majorarea de la 8 la 12% a cotei TVA pentru producția agricolă primară va genera pierderi și pentru ei, și pentru stat, afirmă fermierii. Potrivit acestora, vor avea de câștigat doar companiile private care se ocupă cu cumpărare-vânzare.

Protestul va avea loc la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 11.00.

***

Potrivit Regulamentului privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar din partea Guvernului Federației Ruse, aprobat de guvern pe 30 noiembrie, compensația se va acorda producătorilor agricoli ale căror câmpuri cultivate cu porumb au fost afectate de secetă în măsură de 60% și mai mult. Conform estimărilor, suprafața totală afectată de calamități naturale este de 505 mii hectare.

În acest sens, Ministerul Finanțelor va aloca Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale – 59,73 mln lei din fondul de intervenție al Guvernului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: