Fermierii revin în Piața Marii Adunări Naționale: „Vom aștepta să vină la noi Recean și Bolea”. Reacția Guvernului
Full Article 3 minutes read

Fermierii revin în Piața Marii Adunări Naționale: „Vom aștepta să vină la noi Recean și Bolea”. Reacția Guvernului

Agricultorii protestatari revin în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), după ce au pus protestele pe pauză, acum șase zile. Asociația „Forța Fermierilor” susține că fermierii îl vor aștepta pe premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, cu un răspuns final privind moratoriul la calcularea penalităților și compensațiile stabilite pentru fermierii care se află în dificultate de plată. În reacție, Guvernul susține că se așteaptă la un dialog constructiv și mai departe și a dat asigurări că caută soluțiile potrivite pentru fermieri.  

„Așa cum am promis public, ieri, la orele 21:30 Forța Fermierilor a expediat Ministerului Agriculturii redacția noastră a proiectului Dispoziției CSE privind moratoriului la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate pentru fermierii micro, mici și mijlocii, care se află în dificultatea de plată. (…) Din păcate, vedem că acțiunile guvernului mai mult urmăresc scopul tragerii de timp. Însă, reieșind din promisiunile ministrului Agriculturii, precum că până la finele săptămânii să fie aprobată Dispoziția CSE privind moratoriu și joi dl. prim-ministru ne oferă răspuns despre compensații, fermierii se adună mâine, la orele 11:00 în PMAN. Vom aștepta să vină la noi domnul Recean și domnul Bolea cu răspunsul final”, anunță Forța Fermierilor.

Agricultorii precizează că au pregătit și o declarație prealabilă pentru ziua de joi,  pentru desfășurare a două marșuri cu tehnica agricolă.

În reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că Executivul „caută în continuare soluții” nu doar pentru domeniul agricol, dar pentru toate.

„Preocuparea noastră constantă este să găsim soluții constructive, într-un limbaj civilizată, care să genereze soluții, nu acuzații reciproce. De la acest guvern nu ați auzit acuzații la etapa actuală, premierul Recean, ministrul Agriculturii și alți oficiali de fiecare dată au fost deschiși la dialog. Mai mult ca atât, ministerul de resort a publicat toate cifrele transparent. Ne dorim foarte mult că acest limbaj democratic să continue”, a declarat Daniel Vodă.

Întrebat dacă premierul Dorin Recean va da curs invitației și va avea o întrevedere joi, 30 noiembrie, cu fermierii, Vodă a explicat: „Premierul are mai multe întrevederi, cu mai multe asociații, desigur că se va conduce de interesul cetățenilor”.

Amintim că fermierii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” au ieșit la protest, în capitală, începând de miercuri, 22 noiembrie. Pe 23 noiembrie, după mai multe tensiuni între polițiști, agricultori, dar și șoferi, circa 200 de tractoare au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), unde staționează până în prezent. Vineri, 24 noiembrie, fermierii au decis să pună „pe pauză” protestul, după discuțiile de la Guvern. Atunci, ei au căzut de acord să fie creat un grup de lucru, care să ajute țintit fermierii ajunși în prag de faliment, din cauza secetei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: