Fiecare al 6-lea locuitor al Republicii Moldova planifică să emigreze în următorii trei ani
Full Article 2 minutes read

Fiecare al 6-lea locuitor al Republicii Moldova planifică să emigreze în următorii trei ani

Fiecare al 6-lea locuitor al Republicii Moldova planifică să plece din țară în următorii trei ani. Cel mai mare număr de potențiali emigranți este în rândul tinerilor, locuitorilor de la oraș și persoanelor cu studii superioare. Cel puțin asta arată datele celui mai complex studiu demografic realizat în țara noastră de UNFPA, „Studiul Generații și Gen”, cu un eșantion de peste 10 mii de persoane, datele fiind colectate în teren pe parcursul anului 2020. 

În următorii trei ani, planifică să emigreze din Moldova 18,8% dintre bărbați și 12,4% dintre femei.

Cei mai mulți dintre potențialii emigranți sunt persoane cu studii superioare  (20,4%), care nu sunt căsătorite/nu au un partener de viață (23,6%).

Fiecare al cincilea locuitor al orașelor din Moldova, potrivit studiului, planifică să plece din țară. În rândul locuitorilor de la sate, numărul acestora constituie 12,3%.

În mun. Chișinău, 26% dintre locuitori planifică să se stabilească în altă țară. La fel, 12-14% din populația altor regiuni din Moldova planifică să emigreze în următorii trei ani.

Visează să locuiască în alte țări și cei mai tineri dintre cetățenii Moldovei: fiecare al treilea locuitor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani este gata să devină emigrant în următorii trei ani. În categoria de vârstă 25-34 de ani – fiecare al patrulea.

În pofida faptului că indicatorul scade după vârsta de 35 de ani, rata potențialilor emigranți cu vârsta de 35-44 de ani rămâne înaltă – de la 15 la 17%.

***

Datele pentru studiu au fost colectate pe parcursul anului 2020. În cadrul cercetării au fost incluși peste 10 mii de oameni cu vârstele de 15-79 de ani din 153 de localități din Moldova, cu excepția malului stâng al Nistrului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: