Fii și tu însuți Moș Crăciun: Iată în ce acțiuni de caritate te poți implica
Full Article 4 minutes read

Fii și tu însuți Moș Crăciun: Iată în ce acțiuni de caritate te poți implica

De Revelion, toată lumea poate deveni magician chiar și pentru un minut. Pentru a face acest lucru, nu este nevoie să aștepți o scrisoare de la bufniță și să te grăbești spre peronul inexistent 9¾ din trenul expres către Hogwarts.

Exact în momentul în care încep a foșni cadourile sub bradul de Crăciun, fiecare donator se transformă într-un magician, pentru că în această lume, a oferi dezinteresat și gratuit o bucată de căldură altuia este deja un adevărat miracol.

Dacă doriți să faceți bine altor oameni în timpul sărbătorilor de iarnă – cei care au acum au cel mai mult nevoie – NM a pregătit o listă de acțiuni și organizații caritabile. După cum spunea fabulistul grec Esop: „Bunătatea, chiar și cea mai mică, nu este niciodată în zadar”.

Să-l ajutăm pe Elem

Elem, băiețelul de doar un an al fotografului Natalia Garbu, are nevoie de ajutor. Acesta a fost diagnosticat cu retinoblastom – cancer la ochiul stâng. Întrucât în Republica Moldova medicii nu îi dădeau șanse de vindecare, părinții au apelat la o clinică din Elveția. Cheltuielile sunt, însă, foarte mari, iar familia nu mai face față de una singură și a decis să ceară ajutor.

Acolo se tratează astfel de tumori, doar cu bani enormi, la care nici statul moldovenesc, nici asigurarea nu au putut contribui cu nimic. În așa momente, te simți abandonat, mic, singur și umilit. Tare umilit. Și se respiră altfel, fix în jumătate. Nu am avut de ales, ne-am propus să găsim totul singuri. Cu economiile proprii și câteva împrumuturi, Elem a început tratamentul. În această jumătate de an, pentru servicii medicale au fost cheltuite 100 000€, fără transport, mâncare, cazare incluse, au fost schimbate peste 24 de avioane, în schimbul tratamentului cu cryo și chimioterapii generale și arteriale. Muncim foarte mult în paralel și foarte tare vrem să achităm serviciile medicale pentru 2023, însă avem mare nevoie de ajutor”, a scris Natalia Garbu.

Ajutor pentru refugiații din Ucraina

Anul acesta, din cauza războiului din țara vecină, milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească casele. Aproximativ 89 de mii de oameni se află pe teritoriul Moldovei. Vor sărbători Anul Nou în centre de cazare pentru refugiați, în apartamente, în casele altora. Nu vor putea aranja masa de Anul Nou cu fața de masă preferată, nu vor coace prăjituri în cuptorul din bucătăria lor. Copiii nu vor merge la matinee în școlile lor.

Ministerul Finanțelor din Moldova a deschis un cont pentru donații umanitare în sprijinul poporului ucrainean. Agenții economici și persoanele fizice pot efectua transferuri în lei moldovenești, dolari SUA sau euro. Mai multe detalii aici .

Puteți ajuta și Centrul de Asistență pentru Refugiații din Ucraina în Moldova. Contul PayPal al centrului: [email protected]. Citiți mai multe despre activitățile centrului aici. Și aici puteți citi poveștile copiilor din Ucraina care locuiesc cu părinții lor în Centrul de Asistență pentru Refugiații din Ucraina în Moldova.

Ajutor cu produse alimentare

Frigider Comunitar  este o organizație non-profit, care ajută oamenii cu produse alimentare și prânzuri gratuite. Frigider Comunitar este, de asemenea, primul magazin alimentar online caritabil din Moldova. Organizația ajută oamenii care se află acum într-o situație dificilă. În plus, din septembrie 2020, pregătește delicioase mese gratuite pentru cei aflați în nevoie.

Puteți dona alimente și bani pe site-ul organizației frigidercomunitar.md.

Ajută animalele

În sărbătorile de Anul Nou, este important să nu uităm de cei care nu pot cere ajutor singuri. În fiecare zi, voluntarii salvează câinii și pisicile de la moarte, unii dintre ei au fost cândva animale de companie, dar au ajuns pe stradă. Poți oricând să ajuți adăposturile cu lucruri, mâncare și bani. Centrul de voluntariat Island of Hope pentru ajutorul animalelor fără adăpost este situat în satul Ciobanovca din raionul Anenii Noi.

Teleon – 0676 56 507, iar  aici este un  link către pagina de Facebook a adăpostului.

Ajutor MESTO

Dacă dintr-o dată te hotărăști să scapi de lucrurile în stare bună, dar de care nu mai ai nevoie, le poți duce la magazinul caritabil MESTO. Lucrurile sunt sortate cu grijă acolo: aproximativ 40% sunt lăsate la vânzare, restul sunt donate organizațiilor caritabile, centrelor de cazare temporară și familiilor cu venituri mici. Cele mai purtate haine sunt donate adăposturilor de animale. Aflați mai multe despre magazin pe pagina lor de  Facebook.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: