„Filarmonica care a ars, nu a fost o sală de regretat”. Ministrul Culturii așteaptă proiecte pentru o nouă clădire
Full Article 2 minutes read

„Filarmonica care a ars, nu a fost o sală de regretat”. Ministrul Culturii așteaptă proiecte pentru o nouă clădire

Pe 22 septembrie autoritățile moldovenești vor anunța concursul pentru idei de construcție a Filarmonicii Națională „Serghei Lunchevici”. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii Sergiu Prodan, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.  Oficialul și-a exprimat regretul pentru izbucnirea incendiului, însă nu și pentru sala care a ars, dând de înțeles că nu a fost una perfectă.

„Eu am să fiu sincer. O Filarmonică Națională în Republica Moldova este un proiect de suflet, de vis. Filarmonica care a ars, cu tot regretul că a ars, nu a fost o sală de regretat, din punctul acesta de vedere. Artiștii din Filarmonica Națională au condiții de muncă foarte bună, la Palatul Republicii”, a spus Prodan.

Oficialul a explicat că chiar dacă Filarmonica a fost mistuită de flăcări de aproape doi ani, societatea noastră încă nu are o viziune unică despre construcția sau reconstrucția acesteia.

„Ce trebuie de făcut acolo, dărâmăm totul sau totuși construim totul cum a fost sau păstrăm ceea ce a rămas, sau nu ținem cont de ceea ce a rămas. Sunt viziuni diferite, contradictorii. Ministrul sau ministerul nu poate veni cu o decizie voluntaristă. Am studiat problema, am văzut ce au făcut alte țări. Această sală trebuie să fie instrument muzical în sine, trebuie să aibă o acustică perfectă, altfel nu are rost. Noi nu avem nevoie de încă o casă de cultură în centrul Chișinăului, ea trebuie să fie excepțională”, a menționat ministrul Culturii.

***

Fondată în 1940, în decursul celor 80 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova, de muzică academică, populară, muzică uşoară şi jazz.

La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care se numără ansamblurile „Joc”, „Fluieraş”, „Lăutarii”, dar și personalităţi notorii ca Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu, Zinaida Julea, precum și cântăreţii Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Mihai Dolgan, Maria Codreanu şi mulţi alţii.

Incendiul din Filarmonica Națională, care a avut loc pe 24 septembrie, a distrus practic în totalitate interiorul clădirii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: