Filmul despre otrăvirea lui Navalnîi va fi proiectat la Chișinău. Ministerul Culturii: un erou al zilelor noastre

La Chișinău va fi proiectat filmul documentar „Navalnîi”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Potrivit instituției, evenimentul este dedicat memoriei opozantului rus iar filmul „spune povestea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, în vara anului 2020, a investigării acestei crime și a procesului de tratament și de recuperare a politicianului”. 

Ministerul Culturii a anunțat că la cinematograful „Odeon” va fi proiectat filmul documentar „Navalnîi”.

La două săptămâni de la moartea celui care, pentru zeci de ani înainte, va rămâne simbolul curajului și al libertății în Rusia și întreaga lume – fapt pentru care a plătit cu propria viață – vă invităm la proiecția filmului „NAVALNY”! Filmul spune povestea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, în vara anului 2020, a investigării acestei crime și a procesului de tratament și de recuperare a politicianului. Evenimentul este dedicat memoriei lui Aleksei Navalnîi, un luptător neînfricat pentru democrație și dreptate, un combatant ardent contra corupției și tiraniei, ucis în Gulagul zilelor de azi din Rusia”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Filmul va fi proiectat joi, 29 februarie 2024, începând cu ora 18:00. Limba de difuzare: engleza. Intrarea este liberă.

Veniți, să cunoaștem împreună un adevărat erou al zilelor noastre și să reflectăm asupra importanței democrației și libertății”, au adăugat reprezentanții Ministerului.

***

Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit versiunii preliminare invocată de autoritățile ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Timp de nouă zile, autoritățile ruse au refuzat să predea corpul neînsuflețit mamei opozantului. Pe 24 februarie, Ludmila Navalnaia a anunțat că a primit trupul neînsuflețit al fiului ei, iar echipa lui Navalnîi a anunțat o recompensă de 100 de mii de ero, pentru oricine care va oferi informații despre moarte opozantului, despre care Occidentul și familia sa cred că a fost omorât la ordinul lui Putin. Pe 27 februarie, apropiații lui Navalnîi au declarat că agențiile de pompe funebre din Moscova refuză să ofere spații pentru înmormântarea opozantului rus, altele ar fi recunoscut că le-a fost interzis să fie angajate de familia opozantului.

***

Filmul „Navalnîi”, care îl are în rol central pe Alexei Navalnîi, este regizat de Daniel Rohr. Producția spune povestea otrăvirii cu substanța chimică „noviciok” a lui Alexei Navalinîi și a investigației crimei, precum și a tratamentului politicianului. Anterior, politicianul rus de opoziție declara că în spatele otrăvirii sale stă chiar președintele Vladimir Putin. Amintim, lui Alexei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor din Tomsk spre Moscova. Piloții au decis aterizarea de urgență la Omsk, iar la scurt timp după aceea, politicianul a intrat în comă. Medicii din Omsk nu au depistat urme de substanțe toxice și l-au diagnosticat cu o boală metabolică. Peste două zile, Navalnîi a fost transferat într-o clinică din Berlin, unde medicii germani au ajuns la concluzia că politicianul a fost otrăvit cu o substanță din categoria „Noviciok”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: