Renumita publicație britanică Financial Times (FT) a publicat o analiză despre calea Republicii Moldova către integrarea în Uniunea Europeană și stagnarea în stabilirea unei date pentru începerea negocierilor de aderare cu țările candidate de către liderii UE. FT a discutat inclusiv cu vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, care a declarat că Moldova ar fi „foarte recunoscătoare” dacă țările UE ar „recunoaște” eforturile făcute până acum. Articolul a fost publicat în cadrul unui newsletter întitulat: „De ce este Moldova dornică să înceapă negocierile de aderare la UE?“.
Financial Times scrie că, după ani de „rezistență”, UE acceptat o nouă extindere a blocului ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. În decembrie, liderii UE au aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina, dar de atunci nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește stabilirea unei date pentru inițierea propriu-zisă a procesului.
În aceste condiții, Republica Moldova este dorinică să progereseze pe calea spre integrarea europeană, în timp ce țările-candidate „se tem” că Bruxelles-ul își va pierde concentrarea asupra extinderii.
„Moldova a îndeplinit toate cele trei recomandări stabilite de Comisie (Comisia Europeană – n. r.) în noiembrie. Și am fi foarte recunoscători ca țările-membre să recunoască eforturile făcute până acum”, a declarat pentru publicație vicepremierul pentru integrarea europeană Cristina Gherasimov.
Invazia rusă asupra Ucrainei a pus „presiune economică intensă” asupra Moldovei, iar Federația Rusă a lansat atacuri hibride asupra țării. Acest lucru a intensificat eforturile Guvernului de la Chișinău de a accelera reformele necesare pentru a îndeplini cerințele de aderare la UE, scrie FT.
Liderii UE vor discuta despre extinderea blocului comunitar în cadrul summit-ului Consiliului European, care va avea loc pe 21 martie. Unele țări, inclusiv Austria, insistă ca parcursul de aderare a Bosniei și Herțegovinei – țară în privința căreia Comisia Europeană a recomandat recent începerea negocierilor de aderare – să fie conectat cu cel al Moldovei și Ucrainei.
Potrivit FT, alți oficiali, atât de la Bruxelles, cât și din capitalele țărilor-membre, spun că statele-candidate ar trebui tratate în funcție de merite, subliniind că progresul reformelor, în ultimii doi ani, în Bosnia și Herțegovina a fost „mult mai puțin impresionant” decât cel al Moldovei sau al Ucrainei.
Gerasimov a mulțumit Comisiei Europene pentru că a elaborat proiectul de cadru de negociere – un document care stabilește regulile și structura negocierilor de aderare a unei țări – și a declarat că Chișinăul „așteaptă cu nerăbdare adoptarea rapidă” a acestuia de către cele 27 țări-membre ale UE.
„Am dori să vedem un cadru de negociere care să ne permită să ne accelerăm agenda de reforme interne, astfel încât să putem adera la UE cât mai curând posibil”, a menționat vicepremierul pentru integrare europeană.
În Republica Moldova, sprijinul public pentru aderarea la UE a crescut de la aproximativ 55% înainte de decizia UE privind începerea negocierilor de aderare, la 68% după aceea, potrivit unui sondaj publicat luna trecută. „Trebuie să menținem acest sprijin”, a precizat Cristina Gherasimov.
***
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, la o săptămână după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Țara vecină a depus cererea de aderare cu câteva zile mai devreme, pe 28 februarie 2022. Câteva luni mai târziu, pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de țări-candidate la aderarea la UE, iar pe 14 decembrie 2023 – a aprobat începerea negocierilor de aderare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!