FMI a aprobat noul acord cu Republica Moldova. Guvernatorul BNM: „Este un program mai complex”
Full Article 2 minutes read

FMI a aprobat noul acord cu Republica Moldova. Guvernatorul BNM: „Este un program mai complex”

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat, pe 20 decembrie, solicitarea Chișinăului privind susținerea programului de reforme economice prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). În urma aprobării acestei solicitări vor fi debursate circa 84,4 milioane de dolari SUA (57,2 milioane de DST). Suma totală a debursărilor în cadrul programului pe o durată de 40 luni, încheiat cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), va constitui circa 590,6 milioane de dolari SUA (400 milioane de DST).

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președinte în exercițiu al ședinței, a declarat că autoritățile Moldovei au atins progrese demne de laudă în reabilitarea sectorului bancar și consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din anul 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la resursele energetice au încetinit activitatea economică, intensificând riscurile de reducere a creșterii economice și au complicat elaborarea politicilor.

De asemenea, oficialul a menționat că, deși asistența financiară de urgență acordată de partenerii internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu vulnerabilități structurale și de guvernanță persistente care inhibă convergența veniturilor.

„În acest context, programul susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă are trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post pandemice, în al doilea rând, satisfacerea nevoilor stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, consolidarea cadrului instituțional și cadrului de guvernanță ale Republicii Moldova”, a argumentat Kenji Okamura.

Întregul comunicat îl puteți citi AICI.

În cadrul unei conferințe de presă, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Octavian Armașu a comentat decizia FMI.

„Este un program mai complex. Dacă fostul program era concentrat pe sectorul bancar, cel de acum este mai complex. Pentru BNM sunt mai multe scopuri – unul dintre ele este trecerea sectorului asigurărilor și creditărilor nebancare de la Comisia națională a pieței financiare la Banca Națională”, a menționat Armașu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: