Fondatorul Academiei Teologice din Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei. Vetcislav Cazacu: N-am putut să trăiesc cu minciuna

Fondatorul și, în același timp, prorectorul Academiei Teologice din Chișinău, Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei – subordonată Patriarhiei de la Moscova – și a aderat la Mitropolia Basarbiei, devenind astfel parte a Bisericii Ortoxe Române. Preotul a dat de înțeles că a părăsit Mitropolia Moldovei pentru că nu poate rămâne alături de Biserica Ortodoxă Rusă, care susține agresiunea militară împotriva Ucrainei.

Deja astăzi am făcut anunțul protopopului și am și pentru secretar i-am spus că deja sunt în Patriarhia Română”, a declarat Cazacu pe 7 noiembrie, pentru TV8.

Până acum Vetcislav Cazacu a fost unul dintre cei mai importanți teologi ai Mitropoliei Moldovei. El este fondatorul seminarului liceal ortodox, dar și a Academiei Teologice. Deși oficial rectorul instituției este mitropolitul Vladimir, aceasta era condusă de prorectorul care a părăsit structura subordonată canonic Moscovei fiind originar din Ucraina, dar și român din Cernăuți, părintele a declarat că nu mai poate rămâne alături de Biserica rusă.

Să văd cum mor frații și colegii mei, n-am putut să rezist. Pur și simplu conștiința n-a mai putut răbda. Să fiu conștient, știind ce se întâmplă, să fiu așa de indiferent și să trăiesc cu minciuna, n-am putut. N-am putut pur și simplu”, a menționat acesta.

Sursa citată a încercat să obțină o reacție de la responsabilii de relațiile cu presa ai Mitropoliei Moldovei privind trecerea lui Vetcislav Cazacu în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Episcopul Ion de Soroca a declarat că nu a auzit decât zvonuri în această privință.

De cealaltă parte, Mitropolia Basarabiei a confirmat faptul că Biserica română la acceptat sub aripa sa pe preotul Vetcislav Cazacu, precizând că fenomenul migrației este în toi.

Dacă doriți să faceți o știre cu aderările la Mitropolia Basarabiei aveți o listă de aproape 50 de preoți, doar în ultimul an”, a declarat secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.

***

Amintim că mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill al Moscovei și Întregii Rusii, pe 5 septembrie. În scrisoarea, făcută publică pe 20 octombrie, mitropolitul Vladimir susține că Mitropolia Moldovei „este împinsă la periferia societății moldovenești, din cauza asocierii sale cu Biserica Ortodoxă Rusă (BOR)”. „Tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române” – mai susține el.

Autenticitatea scrisorii a fost confirmată pentru NM de către putătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș, care a declarat că clerul moldovean nu a primit încă un răspuns de la Moscova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РИА Новости

Răspunsul Kremlinului la ultimatumul lui Trump: „O pace în 50 de zile? Puțin probabil”

Kremlinul a dat de înțeles că nu va opri războiul din Ucraina până la expirarea ultimatumului de 50 de zile impus de fostul președinte american Donald Trump. Reacția vine în contextul celei de-a treia runde de negocieri, în care Kievul a propus Moscovei o întâlnire la nivel înalt între liderii celor două țări, până la sfârșitul lunii august.

Purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că o astfel de întâlnire ar fi posibilă doar pentru semnarea unui acord final de pace, iar până atunci este necesară o muncă diplomatică amplă și complexă.

„O întâlnire la nivel de lideri poate și trebuie să marcheze finalul procesului de reglementare și să consfințească înțelegerile care trebuie stabilite anterior, prin munca experților. Este posibil ca acest proces extrem de complicat să fie încheiat în 30 de zile? Evident, este puțin probabil”, a declarat Peskov, citat de agenția TASS.

El a adăugat că proiectele de memorandum privind condițiile încheierii războiului, schimbate de delegațiile rusă și ucraineană în cadrul celei de-a doua runde de negocieri, sunt „diametral opuse”.

„Este greu de crezut că aceste documente pot fi armonizate într-un timp atât de scurt. Pentru asta va fi nevoie de un efort diplomatic serios și îndelungat”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

Amintim că a treia rundă de negocieri directe între Rusia și Ucraina a avut loc miercuri, 23 iulie, la Palatul Ciragan din Istanbul și a durat puțin peste o jumătate de oră, fără niciun rezultat în ceea ce privește încetarea focului.

Președintele SUA, Donald Trump, a lansat pe 14 iulie un ultimatum Rusiei, cerându-i să încheie războiul din Ucraina în 50 de zile sau să se confrunte cu sancțiuni economice masive, potrivit AFP. Ultimatumul ar urma să expire la începutul lunii august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: