nokta.md

Forța Fermierilor, nemulțumită de discuția cu Recean. Va ieși miercuri cu tehnică agricolă în 20 de locații din Moldova

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au arătat nemulțumiți de discuția cu premierul Dorin Recean, care a avut loc pe 6 iunie. Ei spun că au auzit „din nou mai multe promisiuni foarte generale”. În acest fel, Asociația a anunțat că va ieși pe 7 iunie la protest, în teritoriu. „Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în capitală”, au menționat reprezentanții Asociației, adăugând că manifestațiile vor avea loc în 20 de locații din țară. 

Asociația Forța Fermierilor informează societate că discuția cu prim-ministru, inițiată în ultimul moment de șeful cabinetului de miniștrii, nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori. Am auzit din nou mai multe promisiuni foarte generale pentru o perioadă nedeterminată, pe când marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii riscă să se falimenteze în următoarele 2-3 luni și au comunicat acest lucru la această ședință”, se arată într-o declarație a reprezentanților Asociației.

Ei au mai spus că solicitarea lor „să fie semnat de către prim-ministru un Memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări, cu indicarea termenelor concrete de realizare, a fost respinsă”.

În situația creată, Asociația rămâne pe poziția organizării unui protest al fermierilor, care se va începe pe 7 iunie și în care vor participa agricultorii cu tehnica agricolă, care reprezintă aproape toate raioane ale țării”, au menționat cei de la Asociație.

Forța Fermierilor a declarat că la prima etapă va avea manifestații în teritoriu: „Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în capitală”.

Asociația a mai spus că „protestul poartă caracter exclusiv economic” și a cerut forțelor politice „să stea departe de protest”.

Totodată, Asociația și-a cerut scuze de la locuitorii țării „pentru incomodități posibile de circulație pe traseele naționale în perioada protestelor”. „Dar nu mai putem răbda. Cuțitul a ajuns la os!”, au conchis reprezentanții Asociației.

Forța Fermierilor a prezentat și lista punctelor de staționare a tehnicii agricole în cadrul protestului din 7 iunie:

  • drumul Bălți – Edineț, cercul la intrare în or. Edineț – fermierii din raioanele Edineț, Briceni, Ocnița;
  • drumul Drochia – Soroca, lângă bezinăria Bemol – fermierii din raionul Drochia;
  • drumul Chișinău – Soroca, cercul în satul Gura Camencii – fermierii din raionul Florești;
  • drumul Chișinău – Soroca, cercul de intrare în mun. Soroca – fermierii din raionul Soroca;
  • drumul Chișinău – Briceni (betonca), cercul Glodeni – fermierii din raioanele Glodeni și Fălești;
  • centura drumului Fălești-Sculeni, or. Fălești, lângă centrul comercial Supraten – fermierii din raionul Fălești;
  • drumul Bălți – Chișinău, intrare în or. Sângerei din partea Bălți – fermierii din raionul Sângerei;
  • drumul Chișinău – Soroca, lângă satul Sărăteni – fermierii din raionul Telenești;
  • drumul Orhei – Rezina, lăngă satul Bușăuca – fermierii din raionul Rezina;
  • drumul Chișinău – Bălți, în satul Pelivan – fermierii din raionul Orhei;
  • intersecția drumurilor Chișinău-Dubăsari și Criuleni-Orhei – fermierii din raionul Criuleni;
  • centura drumului Ungheni-Chișinău, lăngă mun. Ungheni – fermierii din raionul Ungheni;
  • drumul Nisporeni – Strășeni, ieșirea din satul Vorniceni înspre Strășeni – fermierii din raionul Strășeni;
  • drumul Chișinău-Căușeni, lângă satul Grigorievca – fermierii din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi;
  • șoseaua Hâncești 378, lângă intrare la Ialoveni – fermierii din raionul Ialoveni;
  • drumul Chișinău – Leușeni, lângă vama Leușeni – fermierii din raionul Hâncești;
  • drumul Hâncești – Leova, răscrucea în satul Sărata Nouă – fermierii din raionul Leova și Cantemir;
  • drumul Cimișlia – Basarabeasca, lângă satul Abaclia – fermierii din raionul Basarabeasca;
  • drumul Chișinău – Cahul, între satele și Roșu – fermierii din raionul Cahul;
  • drumul Cahul – Giurgiulești, intrarea în satul Giurgiulești – fermierii din raionul Cahul.

De menționat că Asociația cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public următoarele angajamente față de fermieri:

  1. alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță, etc);
  2. restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Est după 5 iunie;
  3. obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
  4. achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022;
  5. modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) a legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiari și sumele de achitare

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacții după atacul SUA din Iran: UE cere revenirea la negocieri, Rusia – „încetarea agresiunii”

Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a cerut duminică „tuturor părţilor să facă un pas în spate” şi să revină la masa negocierilor, după atacurile forţelor americane asupra unor instalaţii nucleare iraniene, potrivit Agerpres. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”. Pe de altă parte, Rusia, țară aflată în război și un aliat al Iranului, a criticat atacurile. Ministerul rus de Externe a cerut „încetarea agresiunii și intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”.

„Cer tuturor părţilor să facă un pas în spate, să se întoarcă la masa negocierilor şi să evite orice escaladare”, a scris Kallas pe reţeaua X, adăugând că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare şi că miniştrii de externe ai UE vor discuta situaţia luni.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a cerut duminică Iranului „să revină la masa negocierilor” în urma atacurilor americane asupra siturilor nucleare ale Teheranului. „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”, a declarat Starmer pe reţeaua X, subliniind că „stabilitatea în regiune este o prioritate”.

„Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne volatilă, iar stabilitatea în regiune este o prioritate. Facem apel la Iran să revină la masa negocierilor şi să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt acestei crize”, a adăugat el.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat o reuniune de urgență la sediul organizației ONU din Viena, după loviturile americane asupra a trei situri nucleare din Iran, relatează AFP. Întrunirea urmează să aibă loc luni, 23 iunie.

Alianța Nord-Atlantică spune că urmărește îndeaproape situația din Iran, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că forțele SUA au atacat trei principale instalații nucleare ale țării, a declarat un oficial NATO.

Rusia cere „încetarea agresiunii

Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internațional care va avea „consecințe eterne”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit atacul din Iran un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace. Măsuri de securitate sporită sunt luate la New York și la Washington, dar și în Israel.

Ministerul de Externe al Rusiei, țară aflată în război după ce a atacat Ucraina, a criticat atacurile efectuate de SUA asupra unor obiective nucleare din Iran.

„Rusia condamnă categoric loviturile efectuate de SUA asupra mai multor obiective nucleare din Iran, acțiuni ce încalcă grav dreptul internațional și Carta ONU, indiferent de justificările aduse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Rusia s-a adresat către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze la cele întâmplate.

„Este necesar ca acțiunile confruntaționale ale SUA și Israelului să fie respinse în mod colectiv. Facem apel la încetarea agresiunii și la intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”, a transmis MAE rus într-o declarație oficială.

Cu o reacție a venit și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Trump, care a venit ca un președinte pacificator, a început un nou război pentru SUA”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de TASS.

Totodată, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, că va merge astăzi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Plecam în această după-amiază la Moscova şi mâine dimineaţă am o întâlnire cu preşedintele Putin. Rusia este un prieten al Iranului”, a declarat Araghchi jurnaliştilor, adăugând că discuţiile vor viza situaţia de securitate din regiune şi consecinţele atacurilor lansate de SUA.

China cere armistițiu

China a acuzat SUA că au încălcat dreptul internațional prin atacul aerian asupra Iranului și că au crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează The Guardian. Într-un comunicat publicat pe X, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut un armistițiu.

„China solicită părților implicate în conflict, în special Israelului, să ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil, să asigure siguranța civililor și să înceapă dialogul și negocierile. China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a uni eforturile, pentru a susține justiția și pentru a lucra la restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a mai transmis MAE chinez.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă, citat de presa română. Preşedintele american a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că nu a fost raportată nicio creștere a nivelurilor de radiații în urma loviturilor americane asupra celor trei amplasamente nucleare din Iran, relatează Reuters.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: