Colaj NM

Forțe de ordine străine în Moldova? Socialiștii au cerut audierea lui Efros. Carp: „Sunt instruiri”; Grosu: „Aici minciuna s-a oprit”

Deputatul socialist Adrian Albu a cerut audierea ministrului Afacerilor Interne Adrian Efros. Motivul – că „în spațiul informațional apar filmulețe că pe teritoriul Moldovei sunt reprezentanți ai altor forțe de ordine, a altor state”. Chiar dacă a spus că știe că are loc „un schimb de experiență”, parlamentarul a menționat că aceasta „creează multe suspiciuni” și a cerut audierea ministrului pentru a „demonstra societății că Moldova nu se pregătește de un conflict armat și nu are loc înrolarea în armată”. Deputatul Lilian Carp a spus că are loc un seminar privind combaterea traficului ilicit de arme și participă inclusiv reprezentanți a Serviciului Vamal din Moldova, cât și din Ucraina. „Cineva încearcă să inducă în opinia publică despre omuleți verzi. Omuleți verzi au fost în Crimeea, în Donbas, în Lugansk. În Moldova este un proces de instruire”, a comunicat parlamentarul. 

Deputatul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adrian Albu a spus la ședința Parlamentului din data de 11 aprilie că „în spațiul informațional tot mai des apar filmulețe diverse și noutăți despre faptul că pe teritoriul Republicii Moldova, nestingherit, sunt reprezentanți ai altor forțe de ordine”.

A altor state. Ei sunt cu formele lor de serviciu, fapt care creează anumite întrebări la cetățenii noștri și desigur că am văzut și răspunsurile care s-au dat de către unii din aceștia, că sunt în anumite schimburi de experiență. Desigur, schimbul de experiență își are meritul de a avea loc dar iarăși în spațiul informațional vedem din ce în ce mai des acele solicitări sau acele informații ce țin de posibila înrolare în armată. Creează iarăși multe multe suspiciuni. De aceea, eu vă rog frumos să susțineți inițiativa de a-l audia pe domnul Adrian Efros, ministru al Afacerilor Interne, pentru a puncta la acest subiect și cred că în cazul dat vom demonstra societății că Republica Moldova nu se pregătește de niciun conflicte armat, nu are loc înrolarea în armată și așa mai departe”, a comunicat parlamentarul.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp, deputat al Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate, a spus că „are loc un seminar, organizat de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră împreună cu misiunea Frontex”.

Un curs de instruire care prevede combaterea traficului ilicit de arme, muniții și explozibil destinat pentru un grup de instruiți din cadrul Serviciului de grăniceri de stat din Republica Moldova, precum și Serviciul Vamal de poliție a Ucrainei. Când avem o frontieră comună… să nu uităm că în Ucraina este război, iar Poliția de Frontieră atât a Republicii Moldova cât și polițiștii de frontieră din Ucraina sunt instruiți pentru a combate acest flagel. Acum eu înțeleg că cineva încearcă să inducă în opinia publică despre omuleți verzi și nu știu ce. Omuleți verzi au fost în Crimeea, au fost în Donbas, în Lugansk. În Republica Moldova este un proces de instruire, cum să facem față unor acțiuni care se pot întâmpla din cauza unui război care a început pe teritoriul Ucrainei din cauza Federației Ruse”, a menționat Carp, adăugând că instruirea comună are loc la Ungheni, inclusiv „unde există puncte de trecere de frontieră”.

Președintele Parlamentul Igor Grosu a spus „pentru a combate această minciună lansată de coleg” că „tema seminarului Cursuri de instruire este „Combatarea traficului ilicit de arme, muniții și exploziv” pentru un grup de instruiți din cadrul Serviciului de grăniceri de stat, Serviciul Vamal și Poliția Ucrainei, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, vama din Republica Moldova pe platforma Centrului de excelență în securitatea de frontieră a IGPF”.

Aici minciuna s-a oprit. Stimate coleg, eu chiar cred că dumneavoastră aveți competențe analitice și intelectuale mult mai bune decât de a tiraje astfel de minciuni”, a adăugat Grosu.

Inițiativa deputatului socialist de a-l audia pe ministrul Afacerilor interne nu a fost susținută.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta standard de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați în Republica Moldova, este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci sau mai mulți copii li se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, începând cu 1 iulie 2025, va constitui 58 de ani și 6 luni.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă. Detalii despre dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă găsiți AICI.

Șeful Direcției Informare și Comunicare din cadrul CNAS, Petru Socolan, a declarat recent pentru Moldova 1 că cetățenii au posibilitatea să-și procure stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensii, în cazul în care nu au realizat un stagiu de cotizare complet sau nu au contribuit la sistemul public de asigurări sociale în anumite perioade. Persoanele care doresc să se asigure individual trebuie să achite, în anul 2025, o sumă de 20.518 lei.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici. Menționăm că pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare. Cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deținătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității – www.cnas.gov.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: