trm.md

Forumul economic mondial revine la Davos după doi ani de pauză. Natalia Gavrilița și Nicu Popescu, invitați la reuniune

Prim-ministra Natalia Gavrilița va participa, în perioada 24-25 mai, la Forumul Economic Mondial de la Davos, fiind primul șef de Executiv al Republicii Moldova invitat la această reuniune. Va participa la eveniment și vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. La întrevederile bilaterale și în cadrul panelurilor de discuții, prim-ministra va aduce în atenția liderilor internaționali provocările cu care se confruntă țara noastră, în urma războiului declanșat în Ucraina.

Premierul va vorbi și despre importanța unor investiții strategice în Republica Moldova în următoarea perioadă – potrivit unui comunicat al Guvernului.

Totodată, se menționează că Gavrilița va avea un șir de întrevederi bilaterale cu omologii săi din mai multe state și va purta discuții cu Remy Rioux, directorul general al Agenției Franceze de Dezvoltare, și cu Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

La fel, prim-ministra Republicii Moldova va avea intervenții în cadrul panelului privind gestionarea fluxului migrațional, în contextul crizei refugiaților, precum și în cadrul panelului privind politica de vecinătate a Uniunii Europene.

***

Lucrările Forumului Economic Mondial se desfășoară în perioada 22-26 mai. În staţiunea elveţiană vor fi prezenți lideri politici, experţi în afaceri, reprezentanți ai mass-media și societății civile din întreaga lume. Aceștia vor dezbate subiecte ce țin de războiul din Ucraina, situația pandemică, securitatea alimentară, creșterea prețurilor la energie.

La Forumul de la Davos vor fi prezentate planurile de acțiuni, strategiile şi politicile cu privire la securitatea internațională, cooperarea globală, reechilibrarea economică, transformarea industriei și protecția mediului.

Forumul economic de la Davos a început pe 22 mai, după doi ani de pauză provocată de pandemie. Unii dintre cei mai cunoscuţi lideri și oameni de afaceri revin aici – printre ei, cancelarul german Olaf Scholz, emirul Qatarului și trimisul american pentru climă, John Kerry. Pe listă nu apare în acest an niciun oficial rus sau companie guvernamentală rusească, comunică Digi24.ro.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zdg.md

Președinția, despre costurile vizitelor externe în mandatul Maiei Sandu: Igor Dodon a cheltuit de 2,5 ori mai mult

Consilierul președintei Maia Sandu, Igor Zaharov, a venit cu o reacție la comentariile legate de cheltuielile Președinției pentru vizitele externe, după ce instituția a raportat aproape jumătate de milion de lei cheltuiți în prima jumătate a anului 2025. Zaharov a prezentat o comparație cu deplasările fostului șef al statului Igor Dodon. Potrivit lui, fiecare vizită oficială în perioada mandatului acestuia a costat în medie de 2,5 ori mai mult.

Potrivit consilierului președintei, în perioada 2017–2020, Igor Dodon și echipa sa au efectuat 56 de deplasări peste hotare – majoritatea în Rusia – cheltuind în total circa 5,8 milioane de lei. Media per vizită ar fi fost de 103.500 de lei. În schimb, Maia Sandu ar fi efectuat 65 de vizite externe în perioada 2021–2024 (primul mandat), cu un cost total de 2,9 milioane de lei – adică aproximativ 44.500 de lei per deplasare.

„Întrebarea corectă nu neapărat este cât costă o vizită, ci ce aduce ea bun pentru țară. Asta e misiunea unui președinte: să ducă o politică externă activă, să construiască relații, să discute direct cu liderii lumii și să deschidă uși pentru Moldova. Iar Maia Sandu a reușit toate aceste lucruri chiar reducând costurile per deplasare – din respect pentru banul public și pentru interesul cetățeanului”, a menționat Zaharov.

Precizăm că, în prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. Cea mai scumpă deplasare a costat puțin peste 50 de mii de lei. Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: