Fost președinte al Curții Constituționale, către CSP: „Vă implor, cereți-i Maiei Sandu să-l repună pe Stoianoglo în funcție”
Full Article 6 minutes read

Fost președinte al Curții Constituționale, către CSP: „Vă implor, cereți-i Maiei Sandu să-l repună pe Stoianoglo în funcție”

Fostul președinte al Curții Constituționale (CC), în prezent președinte al Consiliului Institutului Justiției Constituționale, Dumitru Pulbere, a adresat o scrisoare membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), pe 17 noiembrie. Juristul, fost membru al CSP, a cerut plenului să-și anuleze hotărârea prin care a propus revocarea din funcție a fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Pulbere, i-a cerut CSP, totodată, să emită un demers în adresa președintei Maia Sandu, care să permită repunerea în funcție a lui Stoianoglo. După aproape o jumătate de oră de deliberări, președinta Consiliului, Angela Motuzoc, a declarat că membrii CSP au luat act de scrisoarea lui Dumitru Pulbere.

Dumitru Pulbere și-a motivat scrisoarea adresată CSP prin ultima decizie CtEDO și a CC, care au statuat, recent, că Stoianoglo a fost lipsit de dreptul la justiție, după suspendare, și că articolul în baza căruia acesta a fost demis de funcția de șef al Procuraturii Generale (PG) contravine Constituției.

„Am ajuns la dvs. nu de zile bune, dar de situația creată în jurul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Evaluarea efectuata de comisia de evaluare a fost un fel de răzbunare, în viziunea noastră, asupra lui Stoianoglo. Nu știu care a fost intenția politicienilor, dar v-au atras pe dvs. într-o capcană politică. Vreau să vă chem încă o dată să ne gândim la ce ați făcut vizavi de hotărârea referitor la Stoianoglo. O sintagmă simplă, nesatisfăcător, a răsturnat niște principii neconstituționale.  Vreau și vă rog, dacă e primit expresia, vă implor, stimați membri ai CSP, să luați un act vă anulați hotărârea dvs. și ieșiți cu un demers către președintele Maia Sandu ca Stoianoglo să fie repus în funcție”, a declarat Dumitru Pulbere.

După aproape jumătate de oră după ce s-a retras în deliberări, președinta CSP a declarat că plenul „a decis să ia act de adresarea lui Dumitru Pulbere”. Totodată, Motuzoc a anunțat o opinie separată la acest subiect, fără a oferi mai multe detalii.

De menționat că, după ce au examinat scrisoarea depusă de Pulbere, membrii CSP urmau să examineze adresarea fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Ședința însă a fost amânată, iar subiectul nu a mai fost discutat, în condițiile în care ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, care deține și calitatea de membru al CSP, a anunțat că trebuie să plece mai devreme de la ședință.

Evaluarea, suspendarea, iar apoi demisia lui Stoianoglo. Tot ce trebuie să știi

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. În seara de 5 octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, Stoianoglo a fost reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații, scrie rise.md. S-a întâmplat după ce, în aceeași zi, CSP a examinat adresarea deputatului PAS Lilian Carp, tot el președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică

În aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a declarat că Stoianoglo a fost pus sub învinuire „pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită”. Înainte de aceasta, Stoianoglo declara că este gata să demonstreze proveniența banilor. Ar fi vorba de un apartament, procurat pe numele fiicei lui Stoianoglo, în 2015. El menționa că la acea vreme, când a procurat locuința, nu era nici procuror general, nici deputat, nici funcționar. Prin urmare, spunea Stoianoglo, nu avea de ce să fie subiectul investigației.

Ulterior, o comisie specială formată, a evaluat activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. Pe 17 mai 2022, aceasta a publicat un raport. Conform rezultatelor evaluării, Stoianoglo ar fi obținut 2,19 puncte, rezultatul fiind considerat „nesatisfăcător”. Potrivit legii „cu privire la Procuratură”, o astfel de evaluare poate fi un motiv de revocare.

Mai târziu, pe 23 mai, în baza raportului și a calificativului obținut, Consiliul Suprem al Procurorilor (CSP), i-a propus președintei Maia Sandu revocarea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din funcție.

La 3 zile distanță, mai exact pe 26 septembrie 2023 reprezentanții Președinției de la Chișinău au anunțat că a fost semnat „decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022”.

Amintim în acest context că, pe 26 septembrie, la aproape doi ani de la suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, șefa statului a semnat decretul privind demiterea acestuia. Stoianoglo a cerut în reacție suspendarea decretului semnat de Maia Sandu, însă ar fi primit refuz de la administrația prezidențială. În consecință, el a declarat că urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru anularea și suspendarea decretului prezidențial. Stoianoglo a numit acțiunile președintei „abuzive” și a spus că „lucrurile acestea vor fi investigate în mod obligatoriu, în mod penal”.

Aproape o lună mai târziu, pe 24 octombrie, curent, CtEDO a publicat o decizie în care se arată că Stoianoglo a fost lipsit de dreptul la justiție, după suspendare, întrucât nu a avut posibilități legale să conteste decizia Consiliului Superior al Procurorilor, prin care a fost suspendat din funcție. Moldova trebuie să-i plătească lui Stoianoglo, așadar, 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat (Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro).

La puțin timp distanță, mai exact pe 9 noiembrie, și Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia activitatea fostului procuror general al țării Alexandr Stoianoglo a fost evaluată, iar, în consecință – Stoianoglo a fost demis din funcție. Potrivit deciziei, articolul 31 prim, alin. (5) din Legea cu privire la Procuratură nu ar respecta prevederile Constituției.

Între timp, CSP a anunțat un concurs public pentru funcția de procuror general. Candidații pot depune dosarele până pe 22 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: