Articolul în baza căruia Stoianoglo a fost evaluat – declarat neconstituțional. Expert: „Stoianoglo poate fi repus în funcție”
Full Article 6 minutes read

Articolul în baza căruia Stoianoglo a fost evaluat – declarat neconstituțional. Expert: „Stoianoglo poate fi repus în funcție”

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional articolul în baza căruia activitatea fostului procuror general al țării Alexandr Stoianoglo a fost evaluată, iar, în consecință – Stoianoglo a fost demis din funcție. Potrivit deciziei, articolul 31 prim, alin. (5) din Legea cu privire la Procuratură nu ar respecta prevederile Constituției. Decizia a fost pronunțată pe data de 9 noiembrie. Doi judecători CC au formulat opinii separate. Este vorba de Nicolae Roșca, care a demisionat din funcția de președinte al CC la scurt timp după emiterea hotărârii și Liuba Șova.

Curtea Constituțională a hotărât să admită parțial sesizarea depusă de avocatul lui Stoianoglo privind excepția de neconstituționalitate a articolului 31 prim, alineatele (1) și (5) din Legea cu privire la Procuratură. Înalta Curte a declarat, așadar, neconstituțional, doar articolul 31 prim, alin. (5) din Legea cu privire la Procuratură, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022. Celelalte capete ale sesizării au fost declarate inadmisibile.

Potrivit CCM, hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Hotărârea CC – o șansă pentru Stoianoglo să revină la șefia Procuraturii Generale?

Avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, susține că clientul său ar putea reveni în funcția de procuror general, după decizia de astăzi a Curții Constituționale, care, potrivit lui, „este o portiță” în acest sens. Apărătorul susține că după ce se va consulta cu clientul său va decide ce pași va întreprinde în instanță, scrie postul public de televiziune, Moldova 1.

NM l-a contactat pentru o reacție de expertul în drept constituțional Alexandru Arseni. Expertul susține că articolul în baza căruia Stoianoglo a fost evaluat, iar ulterior demis, și-a pierdut efectele juridice, odată cu hotărârea CC de astăzi.

„Nu mai există (nr. articolul) și persoana (nr. Alexandr Stoianoglo) care a fost supusă acțiunii acestui articol revine în poziția inițială, adică instituțiile statului sunt obligate să pună în aplicare hotărârea CC. Hotărârea este definitivă, nu se supune niciunei căi de atac și este obligatorie. Sper că măcar de această dată CC, dacă nu va fi pusă în aplicare hotărârea, să aplice sancțiuni conform Codului de Jurisdicție Constituțională asupra instituțiilor, inclusiv asupra șefului statului, dacă nu respectă supremația voinței poporului suveran”, a declarat expertul în drept constituțional Alexandru Arseni pentru NM.

La rândul său, expertul în dreptul constituțional, Teodor Cârnaț, a declarat pentru NM că hotărârea CC afectează în mod direct decretul președintei Maia Sandu privind demiterea lui Stoianoglo.

„Comisia creată în baza regulamentelor Consiliului Suprem al Procurorilor și care a evaluat activitățile lui Stoianoglo a fost declarată neconstituțională. Aceasta înseamnă că toată munca depusă de comisie este înmulțită cu zero. Actul în baza căruia i s-a cerut președintelui să-l concedieze pe Stoianoglo se înmulțește cu zero. Decretul prezidențial de revocare este considerat nul. În baza deciziei de astăzi a Curții Constituționale, există șanse reale ca Stoianoglo să revină în funcția de procuror general, dar cu dosare penale”, a explicat expertul pentru NM.

Un alt avocat, care nu a dorit să comenteze public decizia Curții Constituționale, a declarat pentru NM că decizia de astăzi îi oferă lui Stoianoglo posibilitatea să revină în funcția de procuror general.

De aceeași părere este și avocatul WatchDog. Alexandru Bot susține că, deși nu direct, decizia de astăzi a Curții Constituționale îi oferă lui Stoianoglo posibilitatea să conteste decizia Consiliului Suprem al Procurorilor de a evalua activitatea procurorului general. Potrivit expertului, întâi de toate, Stoianoglo ar trebui să se adreseze CSP cu o cerere, prin care să solicite anularea deciziei privind evaluarea activității sale, iar dacă Consiliul va refuza, să se adreseze în instanță.

Evaluarea, suspendarea, iar apoi demisia lui Stoianoglo. Tot ce trebuie să știi

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. În seara de 5 octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, Stoianoglo a fost reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații, scrie rise.md. S-a întâmplat după ce, în aceeași zi, CSP a examinat adresarea deputatului PAS Lilian Carp, tot el președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică

În aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a declarat că Stoianoglo a fost pus sub învinuire „pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită”. Înainte de aceasta, Stoianoglo declara că este gata să demonstreze proveniența banilor. Ar fi vorba de un apartament, procurat pe numele fiicei lui Stoianoglo, în 2015. El menționa că la acea vreme, când a procurat locuința, nu era nici procuror general, nici deputat, nici funcționar. Prin urmare, spunea Stoianoglo, nu avea de ce să fie subiectul investigației.

Ulterior, o comisie specială formată, a evaluat activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. Pe 17 mai 2022, aceasta a publicat un raport. Conform rezultatelor evaluării, Stoianoglo ar fi obținut 2,19 puncte, rezultatul fiind considerat „nesatisfăcător”. Potrivit legii „cu privire la Procuratură”, o astfel de evaluare poate fi un motiv de revocare.

Mai târziu, pe 23 mai, în baza raportului și a calificativului obținut, Consiliul Suprem al Procurorilor (CSP), i-a propus președintei Maia Sandu revocarea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din funcție.

La 3 zile distanță, mai exact pe 26 septembrie 2023 reprezentanții Președinției de la Chișinău au anunțat că a fost semnat „decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022”.

Amintim în acest context că, pe 26 septembrie, la aproape doi ani de la suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, șefa statului a semnat decretul privind demiterea acestuia. Stoianoglo a cerut în reacție suspendarea decretului semnat de Maia Sandu, însă ar fi primit refuz de la administrația prezidențială. În consecință, el a declarat că urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru anularea și suspendarea decretului prezidențial. Stoianoglo a numit acțiunile președintei „abuzive” și a spus că „lucrurile acestea vor fi investigate în mod obligatoriu, în mod penal”.

Aproape o lună mai târziu, pe 24 octombrie, curent, CtEDO a publicat o decizie în care se arată că Stoianoglo a fost lipsit de dreptul la justiție, după suspendare, întrucât nu a avut posibilități legale să conteste decizia Consiliului Superior al Procurorilor, prin care a fost suspendat din funcție. Moldova trebuie să-i plătească lui Stoianoglo, așadar, 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat (Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro).

Între timp, CSP a anunțat un concurs public pentru funcția de procuror general. Candidații pot depune dosarele până pe 22 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: