Ziarul National

Fostul șef al SIS, Vasile Botnari, urmează să fie judecat în dosarul profesorilor turci expulzați din Republica Moldova. Cum își explică fapta

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost pus sub învinuire în dosarul celor 7 profesori turci care au fost expulzați din Republica Moldova, în 2018. Anunțul a fost făcut miercuri, 5 februarie, de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă. Mai mult, acesta a precizat că Procuratura Generală a înaintat instanței de judecată o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat a 125 de mii de euro în folosul părților vătămate, conform deciziei CtEDO. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a preciza că Botnari este singurul care figurează în calitate de învinuit în acest dosar. Totodată, cei doi vicedirectori ai SIS, precum și directoarea Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi, au fost scoși de sub învinuire de către procurori.

„Toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de învinuit, care deținea la acel moment funcția de director al SIS”, a menționat procurorul general.

Potrivit acestuia, cei doi vicedirectori ai SIS, deși au fost implicați în operațiunea de expulzare a profesorilor turci, ar fi acționat la ordinul șefului instituției, care i-a asigurat că totul este legal.

„Prin urmare, Procuratura Generală anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a cauzei penale, în care, în calitate de învinuit, figurează fostul director al SIS, acuzat de abuz în serviciu”, a menționat Stoianoglo.

Procurorul general a mai adăugat că Vasile Botnari a colaborat cu ancheta și, deși și-a recunoscut vinovăția, acesta susține că, în perioada respectivă, acțiunile sale au fost conform legislației.

Potrivit legii, Botnari riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a exercita anumite funcții publice pe o perioadă de la 5 la 10 ani.

Amintim că 7 profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO, considerată de Ankara drept o grupare teroristă.

Acum câteva luni, Procuratura municipiului Chișinău a pornit o cauză penală pe faptul „excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu”, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate pe acest caz. Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a R.Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci.

Curtea de la Strasbourg a dispus ca Republica Moldova să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte profesori turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Procuratura a înaintat un demers către Ministerul Finanțelor prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, în calitate de parte vătămată și civilă. Astfel, ministerul a înaintat instanței de judecată o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO.

De precizat că Vasile Botnari a fost numit director al SIS la începutul lunii mai 2018. Anterior, el a deținut mai multe funcții, printre care director al întreprinderii „Moldova-Gaz” și ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. El a fost demis din funcția de director al SIS de către deputații PSRM și ai blocului ACUM în iunie 2019.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Gala Absolvenților UTM 2025: maib susține și premiază generația viitorului

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut unul dintre cele mai importante evenimente academice, Gala Absolvenților UTM 2025. Evenimentul, desfășurat la Arena Chișinău, a adunat aproape 2 mii de tineri absolvenți, profesori, părinți și invitați speciali, pentru a celebra o nouă generație de ingineri și specialiști gata să contribuie activ la dezvoltarea Moldovei.

Sprijinul acordat de maib reconfirmă angajamentul băncii față de educație, inovație și parteneriate sustenabile care apropie mediul academic de realitățile și cerințele pieței muncii.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Credem în tineri, în potențialul lor și în rolul esențial pe care îl joacă educația în transformarea viitorului Republicii Moldova. Gala Absolvenților UTM nu este doar o festivitate, este o investiție în oameni, visuri mari și progres. Ne bucurăm să fim parte din acest moment de referință pentru viitorii specialiști ai țării.”

În cadrul galei, maib a oferit cinci burse unice, fiecare în valoare de 15.000 de lei, acordate studentelor UTM din domeniile IT și STEM, care au demonstrat excelență academică și implicare activă în activități extracurriculare și de voluntariat. Prin cea de-a doua ediție a programului „You drive IT”, maib susține egalitatea de șanse și încurajează performanța feminină în domeniile tehnice. 

Parteneriatul dintre maib și Universitatea Tehnică a Moldovei este unul strategic, construit pe valori comune precum excelența, inovația și formarea profesională de calitate. De-a lungul anilor, această colaborare se manifestă prin proiecte educaționale, stagii de practică, burse pentru studenți și susținerea evenimentelor care încurajează performanța și spiritul antreprenorial.

Viorel Bostan, rector UTM: „Este un eveniment despre absolvenți, despre reușite, visuri și pași siguri către viitor. Îi privesc cu mândrie și încredere, pentru că știu că sunt generația care va construi o Moldovă mai inteligentă, mai curajoasă, mai vizionară.”

Gala Absolvenților UTM 2025 a oferit o platformă valoroasă de recunoaștere a eforturilor tinerilor, dar și de apropiere între mediul academic și cel economic. Maib continuă să investească în inițiative care contribuie la dezvoltarea viitorilor specialiști și la construirea unei economii bazate pe cunoaștere și inovație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: