(FOTO) Ana Revenco a informat membrii Comisiei Europene despre acțiunile subversive care au loc în Republica Moldova
Full Article 3 minutes read

(FOTO) Ana Revenco a informat membrii Comisiei Europene despre acțiunile subversive care au loc în Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a avut o întrevedere tehnică cu experții Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) și ai Comisiei Europene, care au evaluat, la ultima etapă, nevoile de intervenție imediată ale afacerilor interne în situații de criză. În cadrul discuțiilor, ministrul Revenco, a prezentat membrilor misiunii necesitățile sistemului afacerilor interne ale Republicii Moldova la etapa actuală și pașii pe care i-a întreprins instituția pentru a face față provocărilor venite din exterior, în contextul războiului din Ucraina.

Ministrul a prezentat principalele obiective ale MAI care au scopul de a spori capacitatea de acțiune a afacerilor interne, ca factor de stabilitate și securitate în regiune, prin:
– Acordarea suportului pentru dezvoltarea capacității de intervenție a HUB-ului de Securitate UE la Chișinău;
– Accelerarea implementării Strategiei de dezvoltare a afacerilor interne în concordanță cu politicile de Securitate europene și îndeplinirea aquis-ului comunitar;
– Creșterea capacităților de analiză, risc și previziune strategică;
– Managementul crizelor.

De asemenea, a fost subliniată importanța fortificării instrumentelor de politici cu cerințele actuale din regiune, dar și identificarea unei modalități de creștere a capabilităților pentru combaterea și prevenirea pericolelor de securitate, pe plan național, cât și regional.

„În debutul discuțiilor, Ana Revenco, a menționat și despre provocările cu care se confruntă MAI la etapa actuală. Ministrul a comunicat despre acțiunile subversive care au loc pe teritoriul Republicii Moldova și tentativele de destabilizare a situației, de subminare a statului, pentru a opri parcursul european al țării noastre”, se arată în comunicaul ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, oficialul a adăugat că MAI își cunoaște nevoile și întreprinde în permanență acțiuni pentru a răspunde la tulburările de ordine publică, identificarea și atenuarea amenințărilor hibride și a manifestărilor acestora, dar și pentru combaterea criminalității transfrontaliere, inclusiv construirea unui sistem de securitate modern și flexibil pentru a face față situațiilor excepționale.

Precizăm că delegația experților din cadrul instituțiilor UE s-au deplasat, acum o lună, în mai multe regiuni din țară, pentru a analiza realitatea din teren, inclusiv în zona de frontieră, dar și pentru a identifica, împreună cu specialiștii MAI Moldova, prioritățile de intervenție financiară necesară afacerilor interne, pentru a răspunde eficient amenințărilor.

Misiunea de intervenție a Comisiei Europene este o expresie a materializării politicilor și inițiativelor de securitate extinsă, generate de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, de Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă si securitate Josep Borrell, de comisarul european Ylva Johansonn și de echipa coordonată de Peter Wagner, directorul Serviciului pentru instrumente de politică externă (Head of Service „Foreign Policy Instruments) al Comisiei Europene.

(FOTO) Ana Revenco a informat membrii Comisiei Europene despre acțiunile subversive care au loc în Republica Moldova

MAI


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: