FOTO Cernei a mințit? Serviciul de Protecție și Pază de Stat: „A avut acces la toate discuțiile publice pe care le-a avut președinta”

Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) a comentat acuzațiile aduse de către consilierul raionului Singerei Oleg Cernei, care s-a plâns că i-a fost îngrădit accesul la întrevederea președintei țării cu titularii de patente. Potrivit reprezentanților instituției, de fapt, Cernei a avut acces la toate discuțiile publice. NM a intrat în posesia unor fotografii care confirmă aceste afirmații.

După ce Oleg Cernei, fost membru al PAS, s-a plâns pe Facebook că nu a fost lăsat să participe la o întrunire a șefei statului în Singerei, SPPS a publicat o declarație. Reprezentanții instituției au subliniat faptul că legislația le permite ofițerilor SPPS să întreprindă, după caz, măsuri în vederea limitării sau interzicerii accesului persoanelor în anumite locații de aflare temporară sau permanentă a persoanelor protejate.

În acest context, menționăm că astăzi, 15 august curent, în timpul unei misiuni de protecție asigurată în cadrul întâlnirii Președintei Maia Sandu, la primăria r-lui Sîngerei cu mediul de afaceri, consilierul raional Oleg Cernei nu s-a conformat cerințelor SPPS de a respecta prevederile legislației în vigoare. Menționăm că domnul Cernei a dat buzna în incinta primăriei, ignorând lista participanților la ședință și subiectul discuției planificat. Acesta a manifestat un comportament agitat, folosind tonalități înalte în raport cu ofițerii de protecție, ceea ce a generat perturbarea ordinii publice la eveniment. Afirmațiile aduse precum că „abuzul pazei de stat este condamnabil și ilegal prin limitarea accesului reprezentantului legal în instituțiile publice” nu corespund realității, or, ofițerii SPPS și-au îndeplinit atribuțiile funcționale în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, se arată în comunicat.

Mai mult decât atât, SPPS susține că Cernei a fost lăsat să participe la toate întrevederile.

Domnul Oleg Cernei a avut acces la toate discuțiile publice pe care le-a avut președinta în agendă pe durata vizitei în raion, inclusiv cu acces pe teritoriul privat al unei companii unde șefa statului a comunicat cu angajații. Menționăm că fiecare măsură de securitate este una specifică în felul său și implică anumite restricții în funcție de situație, eveniment și agenda de lucru a persoanelor protejate. Serviciul de Protecție și Pază de Stat realizează tot spectrul de măsuri orientate spre asigurarea securității persoanelor beneficiare de protecție de stat, în baza principiilor și normelor de activitate, reglementate în Legea nr.134/2008 cu privire la SPPS”, se mai arată în declarație.

NewsMaker a intrat în posesia unor fotografii care confirmă faptul că Oleg Cernei a participat la întrunirile pe care le-a avut șefa statului la Singerei.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: