(FOTO) Consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina pentru Moldova, abordate de Natalia Gavrilița în cadrul Reuniunii Liderilor de la München
Full Article 4 minutes read

(FOTO) Consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina pentru Moldova, abordate de Natalia Gavrilița în cadrul Reuniunii Liderilor de la München

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat astăzi, 29 noiembrie, la Reuniunea Liderilor de la München, care este un format al Conferinţei de Securitate de la München. Șefa Guvernului de la Chișinău a vorbit în cadrul sesiunii „Dark Clouds Over the Black Sea? Regional Security in Flux”, despre consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina pentru Republica Moldova.

În cadrul reuniunii Liderilor de la München, care s-a desfășurat la București, Natalia Gavrilița a subliniat faptul că cele mai mari amenințări cu care se confruntă în prezent Republica Moldova sunt legate de războiul hibrid și securitatea energetică.

„M-am referit la întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu alimente, limitarea accesului producătorilor la piețele tradiționale de export, presiunile pe bugetul național în contextul gestionării fluxului de refugiați și adaptării infrastructurii de transport și logistică. Cu toate acestea, țara noastră a contribuit considerabil la menținerea rutelor comerciale care leagă Ucraina de litoralul românesc al Mării Negre, completând eforturile Turciei în ceea ce privește coridorul de cereale prin Bosfor.

În ultimele șapte luni, „Gazprom” a crescut prețurile la gazele naturale de circa șapte ori, fiind înregistrate și scăderi ale cantităților livrate. Mai mult, țara noastră se confruntă acum cu o criză de alimentare cu energie electrică. Din cauza interconexiunilor tehnice ale rețelelor electrice, atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene duc automat la deconectarea alimentării cu energie a Republicii Moldova”, a scris Natalia Gavrilița pe pagina sa de facebook.

Totodată, prim-ministra le-a mulțumit partenerilor români pentru sprijinul pe care îl oferă Republicii Moldova.

„Fără ajutorul prietenilor noștri români, care ne-au sprijinit cu livrări de energie electrică și păcură, țara noastră s-ar afla într-o situație dificilă. Ne confruntăm cu provocări care, dacă nu sunt abordate împreună cu partenerii noștri transatlantici și europeni, riscă să conducă la o instabilitate sporită în întreaga regiune a Mării Negre. În acest context, am accentuat importanța îmbunătățirii dialogului politic și cooperării practice cu UE și NATO, inclusiv în abordarea amenințărilor hibride și combaterea dezinformării”, a precizat ea.

Reuniunea Liderilor de la München se desfăşoară cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House, iar invitați sunt încurajați să se implice activ și să participe la toate sesiunile.

Scopul instituirii acestui format este de a crea un spaţiu pentru generarea de idei noi şi soluţii viabile pentru cele mai stringente probleme de politică externă şi de securitate. Evenimentul a reunit la București participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, printre care formatori de opinie, analiști, experți, actuali şi foşti oficiali. Aceasta este prima Reuniune a Liderilor de la München, din 2009 încoace, care se desfășoară în Europa de Est. Ultima ediție a avut loc la Washington în mai 2022.

În cadrul vizitei de o zi în capitala României, prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere bilaterală cu premierul român, Nicolae Ionel Ciucă.

„Am făcut un schimb de opinii privind situația economică, energetică și de securitate din regiune, și ne-am exprimat sprijinul reciproc în depășirea provocărilor generate de războiul din Ucraina. Am mulțumit prim-ministrului Ciucă pentru măsurile prompte adoptate de România pentru atenuarea impactului crizei energetice, care a lovit țara noastră. În acest sens, este vorba în special despre furnizarea, la un preț preferential, de electricitate, gaze naturale, păcură și lemne de foc.

Am vorbit și despre acțiunile care ar mai putea fi întreprinse în viitor pentru sporirea securității energetice a Republicii Moldova, și în special despre proiectele de infrastructură care ar asigura conexiunea dintre țara noastră și România pe termen mediu și lung”, a informat șefa Guvernului de la Chișinău.

Totodată, Natalia Gavrilița a făcut referire și la proiectele în curs de implementare, fiind menționat și proiectul de construcție a podului Leova-Bumbăta, care urmează să fie finalizat până la sfârșitul lunii curente. În același timp, au discutat despre importanța accelerării implementării grantului de 100 de milioane de euro și debursarea, până la sfârșitul anului 2022, a 25 de milioane de euro pentru proiectele în domeniul educației și administrației publice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: