duma.gov.ru

FOTO Deputați Șor și PSRM, într-o nouă vizită în Rusia: Ce au făcut Novac, Darovannaia și Fotescu la Moscova

Deputații socialiști Grigore Novac și Alla Darovannaia și deputatul Partidului „ȘOR” Vadim Fotescu au participat, pe 15 iunie, la sesiunea plenară a forumului parlamentar internațional al CSI „Pușkinskie Citenia”, dedicată Anului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Parlamentarul Novac a susținut un discurs în care a elogiat însemnătatea limbii ruse pentru popoarele din spațiul Comunității Statelor Independente (CSI).

Forumul „Pușkinskie Citenia” a fost organizat de Comisia pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și relații cu compatrioții. Acesta a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federației Ruse.

Potrivit unui comunicat emis de PSRM, la eveniment au fost prezenți deputații Grigore Novac și Alla Darovannaia. Novac a susținut și un discurs în cadrul formului.

„Datorită trecutului nostru istoric comun, limba rusă a devenit o verigă firească care a asigurat legătura dintre țările din regiunea noastră. Limba rusă ocupă un loc special în spațiul CSI. Este limba tehnologiei și științei, culturii și educației, activității profesionale și creative în țările Comunității. Anume în această limbă, popoarele CSI continuă să dialogheze și să construiască un viitor comun”, a declarat acesta.

Totodată, parlamentarul a menționat că, în prezent, unele țări ar încearca să „introducă în relațiile internaționale o nouă practică – cea de abolire a limbii și culturii ruse, inclusiv a culturii care aparține Patrimoniului Comun al Umanității”.

„Este evident că în condițiile moderne, în spațiul CSI, se conturează o funcție nouă și de perspectivă a limbii ruse, care în viitor poate deveni de bază – rolul de unificare sau integrare a unui spațiu civilizat cultural”, a spus Grigore Novac.

PSRM
PSRM

La forum a fost prezent și deputatul Partidului „ȘOR” Vadim Fotescu. Deocamdată, însă, parlamentarul nu a făcut publice detalii despre participarea sa în cadrul evenimentului.

duma.gov.ru

***

De menționat că la nivelul autorităților centrale ale Moldovei, acestea pledează pentru ieșirea din CSI. Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat pe 15 mai că a luat decizia a inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a conchis Grosu.

Declarațiile speakerului au fost criticate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Socialiștii susțin că Moldova „nu va supraviețui fără CSI” și anunță că lansează o campanie la nivel național pentru păstrarea calității de membru al țării noastre în CSI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Zelenski a introdus în Rada Supremă un nou proiect de lege privind instituțiile anticorupție pe fundalul protestelor

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat pe 24 iulie că a aprobat textul unui nou proiect de lege privind activitatea Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAP). În ultimele două zile, la Kiev și în alte orașe au avut loc proteste împotriva legii adoptate recent, care limitează independența acestor instituții.

Am aprobat textul proiectului de lege care garantează o consolidare reală a sistemului de ordine publică din Ucraina, independența organelor anticorupție și protecția fiabilă a sistemului de ordine publică împotriva oricărei influențe sau intervenții rusești. Textul este echilibrat”, a scris președintele Zelenski pe canalul său de Telegram.

Potrivit BBC, câteva ore mai târziu documentul a fost înregistrat în Rada Supremă. Conform proiectului de lege, procurorul general și adjuncții săi nu vor avea dreptul să dea indicații detectivilor NABU, procurorilor SAP sau să le împiedice activitatea.

Proiectul mai prevede testarea cu poligraful a angajaților NABU care au acces la informații clasificate și interdicția de a părăsi țara în timp ce legea marțială este în vigoare (cu excepția deplasărilor în interes de serviciu).

În plus, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Serviciul de Securitate al Ucrainei va trebui să verifice angajații Biroului Național Anticorupție, ai Parchetului Specializat Anticorupție, ai Poliției Naționale și ai altor instituții care au acces la informații clasificate, în vederea identificării eventualelor acțiuni în interesul Rusiei.

Amintim că, pe 22 iulie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat un proiect de lege care acorda procurorului general al țării dreptul de supraveghere asupra Biroului Național Anticorupție al Ucrainei și asupra Parchetului Specializat Anticorupție. La Kiev și în alte câteva orașe din Ucraina au avut loc proteste de amploare. Uniunea Europeană și-a exprimat nemulțumirea față de acest document.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: